Kényérsütés, kelt tészták

  Saját dolgaink, hobbi / Kényérsütés, kelt tészták


Kenyérsütés
---------------------------------------------------
Mikotoxin gombaméreg a teljes kiőrlésű lisztbenBabaszoba
A mikotoxinok a gabonanövényekben lévő Fusarium gombák által termelődnek.
A trichotecének közé tartozó DON (deoxinivalenol) toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát.
Tesztek
---------------------------------------------------
Hunland FOODTelefon: +36 1 253 5102
Fax: +36 1 253 5103
Mobil: +36 30 702 0435
E-mail: office@hunlandfood.eu
3894 Göncruszka, Szabadság u. 5.
Levelezési cím: 2151 Fót, Garabonciás u. 5/2.
---------------------------------------------------
Doce vita - kenyér
---------------------------------------------------
Kovászos kenyér
---------------------------------------------------
Kenyér kovásszal és anélkül
---------------------------------------------------
Gépi kenyér
---------------------------------------------------
Lipóti Pékség
---------------------------------------------------
VitaMill
---------------------------------------------------
Sikér malmok TatabányaŐrlés tehnológiája
Bicskei Malomüzem
Érsekvadkerti Malomüzem
Szekszárdi Malomüzem
Nagykáta Tárház
Zsákos kiszerelésű lisztjeink: BL-55, BL-65, BL-80, BL-112, TL-50, GL-200
Döntően 50 kg-os, de létezik 25 kg-os kiszerelésű is.


---------------------------------------------------
Wikipédia: alakorLegősibb gabonaféle
---------------------------------------------------
Wikipédia: tönkölybúza
---------------------------------------------------
Kukoricadarás amerikai laposkenyér
---------------------------------------------------
Hagyományos házi kenyér
---------------------------------------------------
Dagasztás nélküli kenyér recept
---------------------------------------------------
Pacsni házilagFinom péksütemény a régi időkből.
---------------------------------------------------
Dr. Kerekes Pál: Mi mindent esznek nálunk kenyér képében?MEK


---------------------------------------------------
Virslis tekert kifli
---------------------------------------------------
Ázsia Bt. www.ttworld.hu - Négy Égtáj ízei
Fűszerek és főzési alapanyagok
Bp. Vámház krt 5. (Pipa utca sarok)
---------------------------------------------------
Atkári Ferencné - Kreatív kalácsok Szánter sütötte | Atkáriné Terike kalácsai, kenyerei és egyéb sütései.
Míves művészek
Így sütöm a kenyeret
Videók a kenyereimről, kalácsaimról
A tuti jó kenyér
Kalászos kenyér
---------------------------------------------------
Vikorn kenyér
---------------------------------------------------
StromboliChef a családban
---------------------------------------------------
Kenyér receptekLepény kenyér / Kenyérlepény (kenyérlángos) / Vakaró (bodag, cigány kenyér):Süssünk-fözzünk.huReceptNeked.hu / Kenyértészta átváltozásai
---------------------------------------------------
Calzone
---------------------------------------------------
A siker titka a sikérŐstönköly,
---------------------------------------------------
Écsy Kft.Cukrász, gasztronómiai és sütőipari eszközök
---------------------------------------------------
Ír szódás kenyér! Dagasztani, keleszteni nem kell.
---------------------------------------------------
Kifli Univerzális éjszakai kifli / tejes kifli / békebeli kifli / ropogós sóskifli / hókifli
VAGYitt
---------------------------------------------------
Boros Vali "másnapos" kenyere
---------------------------------------------------
Tóthné Libor MáriaLimara péksége
---------------------------------------------------
Dr Kalmár Gergely őstönköly lisztjei
---------------------------------------------------
Így készül az igazi házikenyér - GardenistaSzirka
Ízesítés: zakuszka
---------------------------------------------------
Haulitus Anikó (HVG): Tökéletes házi kenyérCserépedényben (Pataki-tál is tökéletes)
A cseréptálat használat előtt 1-1,5 órára áztassuk vízbe, és megkelt, formázott kenyeret tegyük cserépedénybe és fedjük be.
A megszokottól ellentétben nem előmelegített sütőbe tesszük, hanem akkor kapcsoljuk be a sütőt először csak 120 fokra, amikor a cserépedényt betesszük a sütőbe. Így hagyjuk 45 percig. A forró, párás levegőben a kenyér odabent megkel. Ezután levesszük a fedőt, emeljük a hőmérsékletet 200 fokra és süssük készre a kenyeret.

FALUSI KENYÉR
300 g fehér kenyérliszt
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál sikér
3 dl langyos víz
4 dkg friss élesztő
2 evőkanál ecet
2 evőkanál zsír
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só

A langyos vízhez adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Amíg felfut, szitáljuk át lisztet, adjuk hozzá a sikért, és a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, öntsük hozzá a szárazanyagokhoz, keverjünk rajta párt fakanállal, majd elektromos mixerrel, dagasztókarral dagasszuk sima, hólyagos tésztává. Akkor jó, ha egynemű már a tészta, és oldalt elválik az edény falától.

Takarjuk le egy ruhával, és meleg, hutamentes helyen hagyjuk duplájára kelni 45-50 percig. Vegyük ki a tésztát, és lisztezett nyújtódeszkán alaposan gyúrjuk át, és formázzuk cipóvá. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra, és hagyjuk kelni további 35-40 percet. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 10 perc után 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. 35-40 percig sütjük. Az utolsó 10 percben a kenyér tetejét kenjük meg meleg vízzel kétszer, 5 perces időközönként, így ropogós lesz a héja.
---------------------------------------------------
Rusztikus pálinkás kenyérBurcsaani (GastroGranny)
---------------------------------------------------
Tonus kenyérTonus, a teljes kiőrlésű 100%-ban csíráztatott búzából készült egészséges kenyér.
Isaszeg
---------------------------------------------------
Tudatosvásárló: Liszt kisokosKedvenc:
BL200 teljes kiőrlésű (??darabos)
BL80
RLTK190 teljes kiőrlésű
---------------------------------------------------
Kenyérlelke FesztiválA hagyományosan sütők találkozója

Buborékon múlik a jó kenyér

III. Kenyérlelke fesztivál

Kenyeret sütni egyszerre végtelenül egyszerű és végtelenül bonyolult

Kenyérsütésben versengtek a pékségek

Kenyérlelke Fesztivál 2017

Megmutatták az igazi kenyér lelkét

Országjáró gasztro-konvoj

A kenyérnek van lelke
---------------------------------------------------
Isaszeg környéki malmokAszódi Malomüzem / Szabó Malom Szigetszentmiklós / Tápió Malom Tápiószele / Start Malom JánoshidaFB 20 852 8831 /
---------------------------------------------------
Ősi gabonákTönköly (Triticum) - európaiWikipédia

Kamut - egyiptomi gabonaWikipédia

; Chia és quinoa - azték gabona
PurPur - etióp gabona
Alakor gabona vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) - Kis-Ázsia Wikipédia
PurPur kenyér ősi gabonából Mindmegette.hu / Naturprojekt.hu AzÍzlelő.hu
---------------------------------------------------
Teszt: pékáru
---------------------------------------------------
Teljes kiőrlésű kenyér magvakkal
ÖSSZETEVŐK: ivóvíz, frissen örölt teljes kiőrlésű búzaliszt,
frissen örölt teljes kiőrlésű rozsliszt, 20% magkeverék
(lenmag, zabpehely, szezámmag), tengeri só, élesztő.
A termékben felhasznált liszt 100%-ban teljes kiörlésü.
Nyomokban dióféléket, földimogyorót, szóját, tejet és
tojast tartalmazhat.
---------------------------------------------------
CsokiszalámiKlasszikus /olaszos, rumos / MindMegette 11 / CookPad 3 / viszkis
---------------------------------------------------
Natur Gold - ősi gabonákBio élelmiszerek és reformkonyhai eszközök
---------------------------------------------------
KovászLaborKovászLabor közösségi FB csoport

Ormós Gabriella, a kovászolás egyik szakértője, a KovászLabor online közösségi csoport és blog alapítója, áczi Gergely, a közösség szervezője.
Orma Gerilla Pékség
---------------------------------------------------
Natur Projekt - megújuló hagyománySaját kenyér, liszt és müzli

Kiegészítők/ elektomos és kézi malmok / kerámia kenyérsütő formák
---------------------------------------------------
Kovász készítéseKovász Labor / NaturProjekt / Foodyny / MagyarMegmaradásért.hu 1 2 morzsoltka / HáziSáfrány

Kovász rozslisztből

YouTube:Mindmegette PékSuli Szabival / MieleFőzőIskola /BorbásMarcsi

Györgyi Anikó: Kenyérsütés, kenyérreceptek (pdf)
MEK - Remete Farkas László: Magyaros és tájjellegű házi kenyérsütés
---------------------------------------------------
SokszínűVidék #KenyérSamit tudni érdemes... / ötlisztes kenyér / praktikák / banános, áfonyás kenyér / paradicsomos kenyér / négy összetevős kenyér

Lemuriai kenyér
Toronyi kovászos kenyér

Változnak a kenyér összetevői 2017
---------------------------------------------------
CookPad - kenyér receptekroszkenyér /tönkölykenyér
---------------------------------------------------
Chad Robertson: Tartine kenyérKissqkta.blog.hu
Tartine Country Bread Chad Robertson receptje
- 350 g langyos vizet elkevertem
- 100 g aktív kovásszal (BL80 és tk búza felesben), majd
- 450 g pásztói bio BL80 kenyérlisztet és
- 50 g frissen őrölt tk királybúzát kevertem hozzá (normál tk búzaliszt is jó)
- 30-40 perc autolízis után tettem bele 10 g sót és 25 g vizet.
Majd 6x30 percenkénti hajtogatás következett. 3 óra múlva gömbölyítettem. 20 perc pihentetés és formázás után lisztezett szakajtóban hűtőbe tettem kb 8 órányira. (24-26 fokon, konyhapulton 3-4 óra, hűtőben 8-12 óra)

Sütőlapátra borítottam, tetejét bevágtam és a 260 fokra előmelegített, gőzösített sütőbe, sütőacélra csúsztattam. Rögtön levettem a hőfokot 230-ra. kb 20 percig sült így, majd kiszellőztettem a sütőt és a hőfokot lecsökkentettem 215-re, így sült további kb 20-25 percig.

260 fokra melegítettem a sütőt és az edényt, majd sütőpapír segítségével tettem bele a tésztát. Levettem a hőfokot 230 fokra. 20 percig sült lefedve, majd további 30 percig fedő nélkül.
---------------------------------------------------
Alexa Christi: Házi kenyérsütésKenyér világnapja: okt. 16.
BL 80 fehér kenyérliszt, BL 112 félfehér kenyérliszt
Pinteres

Kovász készítése 1

10 + 4 legjobb kovászos kenyér
12 legjobb svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)
Kovász és kenyér, élesztőmentesen. 1000. bejegyzésem
20 legjobb kovászos kenyérsütés - kovászos házi kenyerek
Természetes kovász – kovásznevelés és tartás, lépésről lépésre
20 természetes kovászos péksütemény – zsemle, gyökérkenyér (pain paillasse) baguette, kifli, ciabatta, kalács- házi pékségemből
15 legjobb szendvics zsemle, szendvics kifli, szendvicskenyér házi pékségemből
---------------------------------------------------
(Fánk) kelesztés
---------------------------------------------------
Jénaiban sült gyors kovászos kenyér Boros Vali módraHozzávalók:
1 kg liszt
3 dkg élesztő
2 dkg só
6 dl víz
0,5 dl olaj
Elkészítése:
A sütés előtti estén 40 dkg lisztből, 1 dkg élesztőből és 3 dl vízből galuskaszerű tésztát gyúrunk.
Másnap hozzáadunk 60 dkg lisztet, 0, 5 dl olajat, 2 dkg sót, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, és hozzáadunk még 3 dl vizet.
Dagasztógéppel vagy kézzel alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet, ez a liszt minőségétől függ.
40 percig kelesztjük.
Kilapogatjuk olajos kézzel, jobbról behajtjuk a közepéig, majd balról is, a két végén pedig háromszögbe.
Ezt kedvünkre ismételjük, míg szép kenyérformát kapunk: behajtjuk, aztán a végéről feltekerjük, kézzel mindig lelapogatjuk közben.
Szép vekni lesz belőle, amit beleteszünk egy jénai tálba.
Bemetsszük, majd újból kelesztjük 40 percet.
Végül jó alaposan lespricceljük vízzel a kenyeret, de a jénai tetejét is.
A kelesztés végén betesszük a tálban a 220 fokra előmelegített sütőbe
Mikor szépen pirulgat, úgy 50-60 perc után, levesszük a tetőt, újra lespricceljük egy kis vízzel, majd nagyjából 15 percig sütjük.
---------------------------------------------------
11 házi kenyérEGYSZERŰ SZEZÁMMAGOS CIPÓ
KOVÁSZOS ROZSCIPÓ >>>
ROPOGÓS HÉJÚ CIGÁNYKENYÉR (BODAG) >>>
HÁZI KENYÉR DAGASZTÁS NÉLKÜL >>>
KRUMPLIS-HAGYMÁS KENYÉR >>>
MAGVAS PALEO KENYÉR >>>
KOVÁSZOS FEHÉR KENYÉR >>>
GYÖKÉRKENYÉR (CIABATTA) >>>
FÉLBARNA KOVÁSZOLT KENYÉR >>>
MAGOS HÁZI KENYÉR >>>
PUHA BURGONYÁS KENYÉR >>>

15 ISTENI HÁZI KIFLI, ZSEMLE, KENYÉR
ZSEMLE HÁZILAG >>>
EGYSZERŰ SZEZÁMMAGOS ZSEMLE >>>
KÉTFÉLE ROZSOS ZSEMLE >>>
SAJTOS CSAVART KIFLI >>>
HÁZI KIFLI POFONEGYSZERŰEN >>>
SAJTOS PINCEKIFLI >>>
GYORS HÁZI KIFLI - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>>
ROPOGÓS HÁZI BAGETT >>>
TELJES KIŐRLÉSŰ BAGETT GYORSAN >>>
MEDVEHAGYMÁS KENYÉR >>>
EGYSZERŰ HÁZI KENYÉR - DAGASZTÁS NÉLKÜL! >>>
ÍRÓS PARASZTKENYÉR >>>
HÁZI KENYÉR DAGASZTÁS NÉLKÜL >>>
MAGVAS PALEO KENYÉR >>>
ZSEMLEKENYÉR >>>

15 ISTENI HÁZI KIFLI, SÓSAN ÉS ÉDESEN - PRÓBÁLD KI MINDET! >>>
ÍGY KÉSZÍTS PUHA, FOSZLÓS KIFLIT! >>>

KIFLIRECEPTEK >>>
A 4 LEGFINOMABB KELT TÉSZTA, AMI NÉLKÜL NEM MÚLHAT EL A HÚSVÉT! >>>
ÍGY LESZ TÖKÉLETES A KIFLI: RECEPT ÉS TEKERÉSI TECHNIKA EGY PROFITÓL -
KELT TÉSZTA SÓSAN: POGÁCSA, KIFLI, STANGLI >>>
---------------------------------------------------
Blondie + Rye (Hannah P.) kenyereblondieandrye
Blondie + Rye (Hannah P.)
Slinging sourdough on the side (📚📓🍞). Improvisation with baker’s percentage > recipes and discipline, almost always.

Ragazze.hu
---------------------------------------------------
Sütés élesztő nélkülSzódabokarbónával
Sütőporral
Kovásszal
---------------------------------------------------
FB: Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pékSokszínűVidék.hu

Szabi-féle kovász
---------------------------------------------------
MEK - A kenyér
A kenyér és a kalács


Lepényfélék

---------------------------------------------------
SokszínűVidék.hu: a kenyérrőlÉrdekességek
A jó kovász
Pékek Világszövetsége 2001-ben elhatározta, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja. Hagyományos kenyérsütés menete, kenyérsütés Székelyföldön

Tánczos Erzsébet, egyszerű fehér kenyér
EZ KELL HOZZÁ, SEMMI MÁS:
1 kg liszt
2,5 dkg friss, vagy ennek megfelelő (ált. egy csomag) szárított élesztő
1 csapott ek. só
kb. 5 dl víz (télen langyos, nyáron hideg)

ILYEN EGYSZERŰ AZ ELKÉSZÍTÉSE, IDŐT AZÉRT SZÁNI KELL RÁ:
40 dkg lisztben alaposan elkeverjük az élesztőt (a frisset előbb kevés vízben fel kell oldani), majd 3 dl vízzel elkeverjük, a masszát letakarva hagyjuk állni egy éjszakán át, vagy 8-12 órát. Minél tovább áll, annál jobb lesz. Ez a kovász.

8-12 óra múlva a kovászhoz adjuk a hozzávalókat, és jó alaposan kidagasztjuk a tésztát, legalább 15-20 percen át, de minél tovább dagasztjuk, annál jobb minőségű lesz a kenyér. A technika ebben nagy segítség, de a kézi dagasztásnal is van hangulata. Konditerem hangulata is, ez kétségtelen, de legalább helyben van...

Ezután jó kétszeresére kelesztjük a tésztát. Gyengéden átgyúrjuk, kétfelé vesszük, cipókat alakítunk ki belőlük, majd újra kétszeresükre kelesztjük őket. Közben előmelegítjük a sütőt, és a cipókat addig sütjük magas hőfokon, amíg ropogós pirosak nem lesznek, aljukat és tetejüket megütögetve pedig kongó hangot hallatnak.

Tanácsok:
Ehhez a hagyományos fehér kenyérhez a legjobb a BL80-as liszt, de jó hozzá a finomliszt is, ha kilogrammonként egy púpozott evőkanál sikért is adunk.
---------------------------------------------------
Bögrés vajas zsömle (Szentkirályi És Szentkirályi)Hozzávalók
- 50 dkg fehér liszt (ez körülbelül 4 bögre)
- 1 bögre langyos tej és egy pici, ha szükséges (2,5-3 dl)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 kis csomag száraz élesztő (2*7 gramm)
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj (fél kocka) vagy Rama
- 2 teáskanál só
- plusz egy tojás felverve a tetejére kenéshez
Elkészítése
- Egy tálba beleütöm a tojást (dagasztógépet használok), beleteszem a cukrot , sót és az előmelegített tejet a vajjal vagy margarinnal.
- Jól felverem, habosítom kicsit 2-3 percig.
- Utána az élesztős lisztet beleszitálom, majd 10 percig dagasztatom.
- Hagyom benne a tésztát 20-30 percig kelni, amikor elindul felfelé már jó.
- A kész tésztát 8 részre osztom formázom, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
- A tetejét lekenem egész felvert tojással, és mehet a hideg sütőbe!
- 200 fokon légkeveréssel 18 perc alatt készen van.

Lehet többféleképpen formázni zsemle, kifli, fonott kalács, bucinak is. Ha 2 zsemléből 1-et csinálunk, ugyanúgy megsül.
---------------------------------------------------
Easy Sourdough Baguettes for Beginners [Video]Bagett kezdőknek

Recipe
495g All-Purpose Flour
305g Water
11g Salt
100g White Starter @ 100% hydration (50g all-purpose flour and 50g water)

Baker’s Percentages (for final dough)
100% All-Purpose Flour (9% prefermented)
65% Water
2% Salt
---------------------------------------------------
Marton János szakácsEgyszerű bagett Hozzávalók 5 db-hoz:
1 kg liszt/BL-55/
1 dl olívolaj/vagy étolaj/
7 dl víz
1 ek só
1,5 dkg friss élesztő vagy 1/2 tasak szárított élesztő
10 dkg darált tökmag
2 ek medvehagyma pesto

Ha tepsin vannak a tészták ,akkor pár csepp vízzel lefröcsköljük és 5 percig hagyjuk állni.Ezután sütőbe rakjuk őket és 220°-on 23-25 percig sütjük.Közben a sütési idő felénél megfordítjuk a tepsit,hogy egyformán süljön.

Klasszikus hamburgerzsemle
Házi fonottkalács
Vatruska
Sajtos kifli
---------------------------------------------------
Berlinger Haus edényekHome Impex Ltd.
Cikk: Edényvarázs.hu
---------------------------------------------------
Bagett olívával, fokhagymávalZirig Árpád, Táfelspicc
---------------------------------------------------
Rozmaringos kenyér"Év kenyere 2020" - Hel Pékség Kft. – Szász Krisztián és Horváth Zoltán által bemutatott – Rozmaringos burgonyás cipója
Origó.hu / CookPad.com / GasztroABC.hu
---------------------------------------------------
Magyar Pékszövetség
---------------------------------------------------
Nagyi titkaTermékek, házi pékség
Receptek Imádunk sütni
Süti klub FB
---------------------------------------------------
KovászShop - szakajtók, lisztek és kenyérsütés eszközeiKovászShop Kft.
2527 Máriahalom, Pataksor u. 5.
Komárom megye
---------------------------------------------------
Sonkás, sajtos pogácsa - kelesztés nélkülHozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ
40 kg liszt
25 dkg vaj
2 dl tejföl
2.5 dkg élesztő
15 dkg sajt
10 dkg sonka
2 teáskanál só
A TETEJÉRE 1 db tojássárga
Előkészítési idő: 20 PERC
Elkészítési idő: 25 PERC
A sajtot reszeld le, a sonkát pedig vágd kis darabokra. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a tejfölt, az élesztőt, a vajat, a sót, a sonkát és a sajtot. Gyúrd össze, majd amikor sima, rugalmas a tészta, rakd lisztezett felületre, és nyújtsd két centi vastagságúra. Szúrd ki tetszőleges formájú kiszúrókkal.

Rendezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra. Verj fel egy tojást, és kend le vele a pogácsák tetejét. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd 20 perc alatt szép pirosra. Ha túl gyorsan sülne a tészta, tégy rá sütőpapírt.
Hasonlóan egyszerű a krumplis pogácsa is. Ez a leggyorsabb, kelesztés nélküli változa.
---------------------------------------------------
Krumplis pogácsa - kelesztés nélkülHozzávalók 10 adaghoz:
500 gramm krumpli
250 gramm vaj
250 gramm liszt
1 evőkanál só
1 darab tojás
Előkészítési idő: 1 óra
Elkészítési idő: 20 perc
A főtt krumplit áttörjük, hagyjuk kihűlni, majd elmorzsoljuk a vajjal, liszttel és sóval, és tésztát gyúrunk belőle. Becsomagoljuk, hogy ki ne száradjon. Két-három órát pihentetjük a hűtőben, majd sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, lekenjük a felvert tojással, és 200 fokosra előmelegített sütőben megsütjük.
---------------------------------------------------
Sóbors.hu - kenyerekBundás kenyér
Olivás ciabatta
Kovászos kenyér
Krumplis kenyér
Kenyér bevágása
Bodag
stb.
---------------------------------------------------
Garat Malom Webáruház7700 Mohács, Kossuth Lajos utca 72.
Királybúza
A közönséges lisztekhez képest a királybúzából készült lisztek fehérjetartalma nagyságrendekkel magasabb, aminosav összetétele jóval kedvezőbb, ezért szervezet számára könnyen felismerhetővé válik. A hagyományos lisztek esetében megszokott hófehér színtől eltérően a királybúzából készült lisztek színe sárgásabb, ami a búzában természetes módon meglévő karotin festékanyagoknak köszönhető. Ezeknek a liszteknek ízük van.

Kamut
A közönséges búzához képest 20-40%-kal több fehérjét tartalmaz. A héjában, illetve a magbelsőben élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint találunk. Kiváló E-vitamin-, riboflavin- (B2-vitamin), niacin-, tiamin- (B1-vitamin), magnézium-, cink-, vas-, és szelénforrás.

A kamutlisztnek gyönyörű sárgás színe van,- szemben a többi fellelhető liszttel- melyet a magas karotin tartalmának köszönhet. Felhasználható kenyerek, pékáruk sütéséhez vagy akár tésztakészítésre is. Utóbbi tojás nélkül is sikeres lehet a kamut jelentős sikértartalma miatt. Mivel glikémiás indexe alacsony (GI: 45), a belőle készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek, diétázók étrendjébe. Lassú a felszívódása, kedvező hatással van az immunrendszerre, könnyen emészthető, alkalmas a gyomor problémákkal szenvedők részére is. Segít a májnak a méregtelenítésben.

Tönköly
A tönkölybúza fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Tartalmaz egy olyan aminosavat, ami emeli a szervezet szerotonin szintjét, így boldogító gabonaként is számon tartják. Vitamin és ásványi- anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin –csoport (a B12-vitamin kivételével). Rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.
Lisztjéből fantasztikus, tömör és hosszan elálló kenyerek, péksütemények készíthetők. Nagyon finom a tönkölypogácsa, tönkölylisztes galuska is.
---------------------------------------------------
Tápió-Malom KFTdr. Grehem / graham liszt
---------------------------------------------------
Startlap - kenyér
---------------------------------------------------
Kovász készítése YTKovász készítése (abszolút kezdőknek!!!!) - lépésről lépésre: 1 / 2 / 3 /
---------------------------------------------------
Ízletes TV -Youtube / Instagram

Banános-nutellás kifli
Hozzávalók tésztához:
vaj - 200 g
liszt - 500 g
tojás - 2 db
cukor - 100 g
sütőpor - 5 g
tejföl - 50 g

töltelékhez:
banán - 2 db
nutella - 100 g

porcukor - 10 g

Sütőben 180°C 15 percet
Hűtőben 30 percet
Tepsi mérete 32 X 32 cm

Ha a két tojás helyett 1 banánt használsz még finomabb lesz. 2 közepes tojás = 1 banán (lehet használni bármilyen tojásos receptnél aki tojás érzékeny. De itt pont az íze is földöbja

---------------------------------------------------
TT konyhája - Crescent rollHázi vajas kifli
Recept:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 5 dkg lágy vaj vagy margarin
- 2,5 dkg friss élesztő ( porélesztővel 7g)
- 3 - 3,5 dl langyos tej körülbelül
- 1,5 teáskanál só körülbelül
- 1 evőkanál cukor

- 1 tojás a kenéshez vagy csak tejjel lekenni

Sütés: alsó + felső 200 fok 20 perc
---------------------------------------------------
Zöldbolt - Az Online ÖkoáruházPásztói Bio Malom termékei
---------------------------------------------------
Pásztói Júlia Bio MalomBio lisztek búzából, tönkölybúzából, rozsból
Lisztkeverékek, lisztspecialitások
Bio magvak, pelyhek, töretek
Bio kenyerek élesztő mentes
---------------------------------------------------
Vad-Kovász SuliFB
Vadkovász suli
Kovász-varázs
---------------------------------------------------
Szabó Hengermalom Kft - SzigetszentmiklósLakossági csomagküldés
Lisztjeink
- Lisztek jelölései
- Tönkölydara
- Tönköly teljes őrlésű
- Tönköly fehérliszt
- AD étkezési búzadara
- Teljeskiörlésű liszt
- BFF 55 kétszerfogós rétesliszt
- BF egyszerfogós rétesliszt
- BL 112 félfehér kenyérliszt
- BL 80 fehér kenyérliszt
- BL 55 finomliszt

Sütési ötletek
- Tökölydarából készült gyümölcsös "fantázia"
- Pite tészta
- Barna tönkölypogácsa
- Sajtos pogácsa tönkölylisztből
- Tönkölyös kenyér
- Fehér tönkölykenyér
- Barna tönkölykenyér
- Graham-kenyér
- Hagyományos házikenyér
- Házi krumplis kenyér
---------------------------------------------------
LepénykenyérMexikói tortilla /
indiai naan / olasz piadina / olasz focaccia / pita
---------------------------------------------------
Blundel tészta
---------------------------------------------------
HAPPY HARVEST Teljes kiőrlésű búzalisztAldi 139 Ft/kg (2021.05.22-én)

Tápanyagok 100 g termékben
Energia 1421 kJ (339,4kcal)
Zsír 2,7g amelyből telített zsírsavak 0,8g - 2%
Szénhidrát 60 g - 12, % amelyből cukrok 0,2 g
Rost (g)
Fehérje 11,7 g - 12%
Só (g) 0 - 0%
Forgalmazó adatai: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.
---------------------------------------------------
Babakenyér
---------------------------------------------------
Mindmegette.hu - Calzone (töltött pizza) készítéseNosalty.hu
Eredeti nápolyi calzone
Tündér Kert (Rácz Rita) / YT

Tészta:
1 kg kenyérliszt
6 dl langyos víz
2 csomag élesztő
1 evőkanál só
2 evőkanál cukor
1 dl olívaolaj

Szósz:
1 konzerv jó minőségű paradicsom
só, bors ízlés szerint
oregánó
1 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj

Belevalók:
csipekegomba
pisztáciás mortadella
szárított paradicsom
ízlés szerint kemény sajt
bivaly mozzarella
bazsalikom levél
---------------------------------------------------
Kálci recept - kiflik, kenyerek, zsemlékFokhagymás kifli
Vajas kifli
Éjszakai kelesztésű békebeli kifli
Kürtőskalács tölcsér csokipudinggal töltve

Édes péksütemények
Sós péksütemények
Kovászolás

---------------------------------------------------
Zenker kenyérforma 26,5 cm
---------------------------------------------------
Kenyér-, pizzasütés sütőacélon és sütőkövönpizzakő, pizza és kenyérsütő kerámialap 40x30x2,5 cm
gránitlap
sütőacél sütővas öntöttvas lap
https://www.pizzavas.hu/
---------------------------------------------------
Fél Órás Kakaós Csiga - Craftlogtésztához:
4 bögre liszt (50 dkg liszt +egy kicsi)
5 ek cukor
2.5 g élesztő
12 g sütőpor
1 ek puha vaj (ráma)
2ek tejföl
1 db egész tojás
0,75 bögre tej

töltelékhez:
4 ek holland kakaópor
7 ek cukor
10 g vaníliás cukor
5 dkg vaj (ráma)

1
A sütőt bekapcsoljuk 200 C-ra. A bögrében meglangyosítjuk a tejet. Beletesszük a cukrot, elkeverjük. Majd az élesztőt belemorzsoljuk. Elkeverjük. Felfuttatjuk.

2
A többi hozzávalót kimérjük egy tálba. Beletesszük a felfutott élesztőt. Kicsit lágy tésztát kapunk. Tegyünk hozzá még lisztet, hogy jól nyújtható legyen.

3
Kinyújtjuk a tésztát 1 cm vastagra. A vajat felolvasztjuk.

4
A kakaóport a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük.

5
A tésztát lekenjük az olvasztott vajjal. Rászórjuk a kakaós cukrot. Majd a maradék vajjal lelocsoljuk. Nem baj, ha nem kerül minden hova.

6
Hosszabbik végéről feltekerjük, szorosan. 2-3 cm vastagra szeleteljük.

7
Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük. Nem kell lekenni tojással. Majd kb. 10-15 percig sütjük. Sütőtől függ. Szép fehér, barnás színe lesz. Sütés után porcukrozzuk.
---------------------------------------------------
Pizzakő, sütővas, pizzasütő lap - mint egy igazi olasz pizzériábanigazipizza.hu Nagy Zoltán, Székesfehérvár

www.kalyhasbolt.hu https://www.kalyhasbolt.hu/pizzako-pizzavas-pizzalapat-kenyersutes-pizzasutes
A pizzakő és a kenyér és pizzasütő vas is alkalmas kenyér, valamint pizzasütésre is.
---------------------------------------------------
Villámgyors tejes kifliHozzávalók 8 darabhoz:
35 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj
1 csapott teáskanál kristálycukor
1 enyhén púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint)
+ a tetejére 2 evőkanál tej
Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, melybe beletesszük a cukrot. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül az olvasztott vajat és pár perc alatt bedagasztjuk. (Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk - pici liszttel vagy vajjal korrigáljuk, ha nem megfelelő a tészta állaga.) Nem kell keleszteni!
2. Két egyforma cipóra osztjuk, kinyújtjuk az egyiket kör alakúra, 4 egyenlő háromszögre osztjuk és egyenként még mindegyiket tovább nyújtjuk őket, amilyenre csak lehet. Szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk. A másik cipóval is ugyanígy járunk el, tehát 8 db kiflit kapunk. Sütőpapíros tepsibe tesszük őket.
3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütés programon, a sütő aljába pedig teszünk egy kis tepsi vizet.
4. A kifliknek elég csak annyi ideig kelniük, amíg a sütő belemelegszik, majd a tetejüket lekenjük tejjel és kb. 22-25 perc alatt aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - ha szép aranybarna a színe, akkor már biztos megsült.)
---------------------------------------------------
Sütőforma tapadásmentes bevonattalZurrichberg püspökkenyér forma tapadásmentes márvány bevonattal
NAVA Duboko kerek tepsi tapadásmentes bevonattal, szénacél, 6 x 36 cm
Berlinger Haus My Bronze Pastry Cook kenyérsütő forma tapadásmentes bevonattal, bronz
WESTMARK 3293 Tepsi kenyérsütéshez, 22-35 cm
---------------------------------------------------
ÍzletesTV - kifliHozzávalók:
liszt - 7 bögre
tej - 1 bögre
víz - 1 bögre
olaj - 1 bögre
tojás - 2 db
élesztő - 10 g
só - 1 kiskanál
szezámmag - 200 g
vaj - 100 g
méz - 50 g
víz - 150 ml
sajt - 200 g
KELNI 2 ÓRÁT
SÜTŐBEN 180 °C/25 percet
Tepsi mérete 40 cm x 35 cm
1 cup(bögre)/csésze= 128g; 240ml

ÍzletesTV YT https://www.youtube.com/c/%C3%8DzletesTV / FB https://www.facebook.com/izletestv/ / Int. https://www.instagram.com/izletes.tv/

---------------------------------------------------
KukoricaprószaNosalty.hu https://www.nosalty.hu/recept/zalai-kukoricamale-kukoricaprosza-5
Kőeccerű.hu https://koecceru.hu/receptek/kukoricaprosza-edesen-vagy-sosan
---------------------------------------------------
Wikipédia - erjedés vagy erjesztés, idegen szóval fermentálás vagy fermentációKirály Ágnes - FerMentor Blog https://fermentor.blog.hu/ FerMentor Műhely Facebook-csoport https://www.facebook.com/fermentorblog/ alapítója.


---------------------------------------------------
Tartine kenyér - kovászos kenyérHVG könyv - CHAD ROBERTSON: Tartine kenyér https://hvgkonyvek.hu/konyv/tartine-kenyer
A tökéletes kovászos kenyér titka a világ leghíresebb pékségéből
„A kovászolás alapkönyve. Kezdő otthonsütőktől a kalandvágyó pékekig bárki talál benne hasznos tudást és új ötleteket. A morzsamentő recepteket pedig különösen értékelem.”
Ormós Gabriella (Jenői Pékség; KovászLabor)
Szabadfi Szabolcs (Szabi a Pék)
---
BoldogBriós.hu https://www.boldogbrios.hu/tartine-kenyer/
MagyarKonyhaOnline.hu
https://magyarkonyhaonline.hu/cikkek/igy-konnyu-jo-kenyeret-sutni
---------------------------------------------------
Seregély Mirtill ütőfás mézeskalács készítőYT: 1 2
FB
Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület
Woohoo.hu
Mézeskalács ütőfák
Recept:
Hozzávaló
550 gr finomliszt (szitálva)
250 gr vegyes virágméz
100 gr porcukor (szitálva)
1 egész tojás és 1 sárgája
Fél teáskanál szódabikarbóna (liszthez szitálva)
1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbér, fél teáskanál szegfűszeg (őrölt)
A mézet felmelegítem, belekeverem a vajat, 10 perc hűlés után a tojásokat is. A száraz anyagokat szitálom, alaposan összekeverem, hozzáadom a mézes masszát, összegyúrom, zárt edényben néhány órán át hűvös helyen pihentetem. A pihentetett és átgyúrt tésztát 4–7 mm vastagságúra nyújtom. Formázás után a sütiket papírral bélelt sütőlapra helyezem, 150–180 fokon, alul-felül sütésen sütöm, amíg szép színe nem lesz. A sütési idő a tészta vastagságától függően 10–14 perc.
---------------------------------------------------
Szmeló Judit, népi iparművész - mézeskalácsWoohoo.hu

60 darab mézeskalácshoz:
80 dkg liszt(BL55)
30 dkg porcukor
5 dkg margarin vagy vaj
4 egész tojás
4 evőkanál méz
1 evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézes fűszerkeverék
Elkészítés
Dolgozzunk szobahőmérsékletű alapanyagokkal. A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát szitáljuk át, hogy szép, homogén tésztát kapjunk majd. A mézet melegítsük meg, de ne forraljuk, ebbe keverjük a zsiradékot. Ha a keverékünk már kissé visszahűlt, beleüthetjük a tojásokat. Végül a száraz és nedves hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze, majd pihentessük a tésztát – a türelmetlen háziasszonyok legalább fél órát, a ráérősebbek akár egy egész éjszakát. Amikor nekiállunk nyújtani a tésztát, dolgozzunk kisebb adagokkal, könnyebb és élvezetesebb lesz vele a munka. Szakítsunk egy nagyobb gombócot az előkészített tésztából és engedjük, hogy átjárja a kezünk melege. Akkor jó a tészta, ha puha, fényes és selymes tapintású. Ilyenkor már lisztezhetjük is a gyúródeszkát és nyújtsuk a mézes tésztát 3 mm vékonyra. Aggodalomra nincs ok! A tésztában ott a térfogatnövelő hozzávaló, a szódabikarbóna, amitől a formák teltebbek és magasabb lesznek a sütés során. A mézeskalácsokat 180 fokos sütőbe rakjuk és 6-7 perc alatt készre sütjük, majd a sütőből kivéve, még melegen lekenjük tojással. Miután kihűlt, cukormázzal írókázhatjuk vagy teríthetjük. Készíthetünk belőlük ünnepi asztaldíszt, karácsonyi dekorációt vagy térbeli alkotásokat is, például házikót.

YT
---------------------------------------------------
Kalács és kenyér sütőforma ILAG-bevonattalMagyarKonyhaOnline.hu

Mérgező bevonat: teflon, alumínium, alufólia, vörösréz, sérült kerámia bevonat
Biztonságos bevonat: öntöttvas, üveg, rozsdamentes acél, 100%-os kerámia bevonat,

TVS kerámia bevonat - ezt a fajta bevonatot kizárólag a svájci Ilag cég gyártja.
A bevonat készítésénél nagy figyelmet fektetnek a technológia teljes körű betartására, a bevonat vastagságra, az alkalmazott hőmérsékletre és a magas fokú minőség ellenőrzésre. A nem megfelelő vastagágban és hőmérsékleten felvitt kerámia bevonat csak rövid ideig képes ellátni feladatát, könnyen megsérülhet és a tapadásmentes réteg lekophat, elválhat a felületről. A gyártási folyamat során, nem használják a teflon bevonatoknál alkalmazott mérgező perfluoroktánsavat, a legalacsonyabb káros anyag kibocsátására törekednek, ami energia megtakarítást és alacsonyabb szén-dioxid kibocsátását jelent.
---------------------------------------------------
Svájci gyökérkenyér / Pain paillasseHozzávalók 2 kenyérhez:
50 dkg kenyérliszt (BL80)
2 púpos kk só
4 dl víz
2 dkg friss élesztő
1 tk cukor
3 ek olaj

Egy nagy tálba öntjük a lisztet, a sót. A meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, elkavarjuk, és a
liszthez adjuk az olajjal együtt.
Egy fakanál segítségével átkavarjuk, nem szükséges dagasztani, csak épp addig kavarni, míg a liszt átnedvesedik.
Letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órát pihenni.
Egy elég lágy masszát kapunk.
Erősen lisztezett felületre borítjuk. Két, közel egyforma részre osztjuk.
Egyenként ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyomkodjuk lisztes kézzel.
A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük.
Mindkét vége felől ellentétes irányba megcsavarjuk, ettől kapja majd a jellegzetes formáját.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük.
Kb. 20 percet hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
A sütőbe célszerű egy vízzel teli edényt helyezni, így lesz a kenyérnek ropogós héja.
A kenyérkéket lespricceljük vízzel.
A bemelegedett sütőben 200 fokon 45 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
---------------------------------------------------
Piszkei Öko Kft. - bio malom és péküzem, LábatlanMOM Bio piac 1124 Budapest, Csörsz utca 18.

Tudástár
Egyik legösszetettebb energiaforrásunk: a ZAB
Kenyérsütés fizikája és kémiája https://piszkeioko.hu/tudastar/blog/a-sulo-kenyer-titkai.html
Fogyókúra rozzsal, csodaszerek nélkül!
A glutén és a sikér ugyanaz
Teljesőrlésű lisztek tesztelése
---------------------------------------------------
Lengyel bagel - lyukas zsemle, Amerika kedvenc péksüteménySóbors.hu https://sobors.hu/receptek/bagel-recept/
Mindmegette.hu https://www.mindmegette.hu/bagel-peksutemeny-fozott-peksutemeny-lyukas-zsemle-50297/
CookPad.com https://cookpad.com/hu/receptek/1924061-bagel-recept-lepesrol-lepesre
YT Nosalty https://www.youtube.com/watch?v=-EYFzlGMiNQ
LazarChef https://www.youtube.com/watch?v=EGGqbJg7PB8
---------------------------------------------------
Calzone, töltött pizza - TunderKert.blogYT TunderKert.blog https://www.youtube.com/watch?v=Qnc4g0ZVG1c

Nosalty.hu 1 https://www.nosalty.hu/recept/calzone 2 https://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/pizza/calzone?
Mindmegette.hu https://www.mindmegette.hu/igy-keszul-a-tokeletes-calzone-toltott-pizza-53612/ YT https://www.youtube.com/watch?v=BbULBDLib6c

YT Zita https://www.youtube.com/watch?v=UTEZzHZGKFs

---------------------------------------------------
Cookpad - ravioli receptekhttps://www.klarstein.hu/Ravioli-formak-3-darabos-szett-3-meretben-kerek-es-negyzet-alaku-fem-bambusz.html
Töltött tészta készítő forma. https://kutyubazar.hu//9727-toltott-teszta-ravioli-keszito-forma.html
37 lyukú ravioli készítő https://malaja.hu/termek/37raviol/
---------------------------------------------------
Detki AlmáriumHeves megye
Termékeink: olajok, magvak, őrlemények, magkrémek, lekvárok, szörpök, csatni
---------------------------------------------------
Régi és új étkek, mai ízek - Feri és András receptjeiLevesek, húsok és halak, sós és édes szenvedélyek, házi pékség, nemzetek konyhája, egészség, vega és tészta, tartósítunk, szabadban láttuk, főztük
---------------------------------------------------