Kényérsütés, kelt tészták

  Saját dolgaink, hobbi / Kényérsütés, kelt tészták


Kenyérsütés
---------------------------------------------------
Mikotoxin gombaméreg a teljes kiőrlésű lisztbenBabaszoba
A mikotoxinok a gabonanövényekben lévő Fusarium gombák által termelődnek.
A trichotecének közé tartozó DON (deoxinivalenol) toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát.
Tesztek
---------------------------------------------------
Hunland FOODTelefon: +36 1 253 5102
Fax: +36 1 253 5103
Mobil: +36 30 702 0435
E-mail: office@hunlandfood.eu
3894 Göncruszka, Szabadság u. 5.
Levelezési cím: 2151 Fót, Garabonciás u. 5/2.
---------------------------------------------------
Doce vita - kenyér
---------------------------------------------------
Kovászos kenyér
---------------------------------------------------
Kenyér kovásszal és anélkül
---------------------------------------------------
Gépi kenyér
---------------------------------------------------
Lipóti Pékség
---------------------------------------------------
VitaMill
---------------------------------------------------
Sikér malmok TatabányaŐrlés tehnológiája
Bicskei Malomüzem
Érsekvadkerti Malomüzem
Szekszárdi Malomüzem
Nagykáta Tárház
Zsákos kiszerelésű lisztjeink: BL-55, BL-65, BL-80, BL-112, TL-50, GL-200
Döntően 50 kg-os, de létezik 25 kg-os kiszerelésű is.


---------------------------------------------------
Wikipédia: alakorLegősibb gabonaféle
---------------------------------------------------
Wikipédia: tönkölybúza
---------------------------------------------------
Kukoricadarás amerikai laposkenyér
---------------------------------------------------
Hagyományos házi kenyér
---------------------------------------------------
Dagasztás nélküli kenyér recept
---------------------------------------------------
Pacsni házilagFinom péksütemény a régi időkből.
---------------------------------------------------
Dr. Kerekes Pál: Mi mindent esznek nálunk kenyér képében?MEK


---------------------------------------------------
Virslis tekert kifli
---------------------------------------------------
Ázsia Bt. www.ttworld.hu - Négy Égtáj ízei
Fűszerek és főzési alapanyagok
Bp. Vámház krt 5. (Pipa utca sarok)
---------------------------------------------------
Atkári Ferencné - Kreatív kalácsok Szánter sütötte | Atkáriné Terike kalácsai, kenyerei és egyéb sütései.
Míves művészek
Így sütöm a kenyeret
Videók a kenyereimről, kalácsaimról
A tuti jó kenyér
Kalászos kenyér
---------------------------------------------------
Vikorn kenyér
---------------------------------------------------
StromboliChef a családban
---------------------------------------------------
Kenyér receptekLepény kenyér / Kenyérlepény (kenyérlángos) / Vakaró (bodag, cigány kenyér):Süssünk-fözzünk.huReceptNeked.hu / Kenyértészta átváltozásai
---------------------------------------------------
Calzone
---------------------------------------------------
A siker titka a sikérŐstönköly,
---------------------------------------------------
Écsy Kft.Cukrász, gasztronómiai és sütőipari eszközök
---------------------------------------------------
Ír szódás kenyér! Dagasztani, keleszteni nem kell.
---------------------------------------------------
Kifli Univerzális éjszakai kifli / tejes kifli / békebeli kifli / ropogós sóskifli / hókifli
VAGYitt
---------------------------------------------------
Boros Vali "másnapos" kenyere
---------------------------------------------------
Tóthné Libor MáriaLimara péksége
---------------------------------------------------
Dr Kalmár Gergely őstönköly lisztjei
---------------------------------------------------
Így készül az igazi házikenyér - GardenistaSzirka
Ízesítés: zakuszka
---------------------------------------------------
Haulitus Anikó (HVG): Tökéletes házi kenyérCserépedényben (Pataki-tál is tökéletes)
A cseréptálat használat előtt 1-1,5 órára áztassuk vízbe, és megkelt, formázott kenyeret tegyük cserépedénybe és fedjük be.
A megszokottól ellentétben nem előmelegített sütőbe tesszük, hanem akkor kapcsoljuk be a sütőt először csak 120 fokra, amikor a cserépedényt betesszük a sütőbe. Így hagyjuk 45 percig. A forró, párás levegőben a kenyér odabent megkel. Ezután levesszük a fedőt, emeljük a hőmérsékletet 200 fokra és süssük készre a kenyeret.

FALUSI KENYÉR
300 g fehér kenyérliszt
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál sikér
3 dl langyos víz
4 dkg friss élesztő
2 evőkanál ecet
2 evőkanál zsír
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só

A langyos vízhez adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Amíg felfut, szitáljuk át lisztet, adjuk hozzá a sikért, és a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, öntsük hozzá a szárazanyagokhoz, keverjünk rajta párt fakanállal, majd elektromos mixerrel, dagasztókarral dagasszuk sima, hólyagos tésztává. Akkor jó, ha egynemű már a tészta, és oldalt elválik az edény falától.

Takarjuk le egy ruhával, és meleg, hutamentes helyen hagyjuk duplájára kelni 45-50 percig. Vegyük ki a tésztát, és lisztezett nyújtódeszkán alaposan gyúrjuk át, és formázzuk cipóvá. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra, és hagyjuk kelni további 35-40 percet. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 10 perc után 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. 35-40 percig sütjük. Az utolsó 10 percben a kenyér tetejét kenjük meg meleg vízzel kétszer, 5 perces időközönként, így ropogós lesz a héja.
---------------------------------------------------
Rusztikus pálinkás kenyérBurcsaani (GastroGranny)

---------------------------------------------------
Tonus kenyérTonus, a teljes kiőrlésű 100%-ban csíráztatott búzából készült egészséges kenyér.
Isaszeg
---------------------------------------------------
Tudatosvásárló: Liszt kisokosKedvenc:
BL200 teljes kiőrlésű (??darabos)
BL80
RLTK190 teljes kiőrlésű
---------------------------------------------------
Kenyérlelke FesztiválA hagyományosan sütők találkozója

Buborékon múlik a jó kenyér

III. Kenyérlelke fesztivál

Kenyeret sütni egyszerre végtelenül egyszerű és végtelenül bonyolult

Kenyérsütésben versengtek a pékségek

Kenyérlelke Fesztivál 2017

Megmutatták az igazi kenyér lelkét

Országjáró gasztro-konvoj

A kenyérnek van lelke
---------------------------------------------------
Isaszeg környéki malmokAszódi Malomüzem / Szabó Malom Szigetszentmiklós / Tápió Malom Tápiószele / Start Malom JánoshidaFB 20 852 8831 /
---------------------------------------------------
Ősi gabonákTönköly (Triticum) - európaiWikipédia

Kamut - egyiptomi gabonaWikipédia

; Chia és quinoa - azték gabona
PurPur - etióp gabona
Alakor gabona vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) - Kis-Ázsia Wikipédia
PurPur kenyér ősi gabonából Mindmegette.hu / Naturprojekt.hu AzÍzlelő.hu

---------------------------------------------------
Teszt: pékáru
---------------------------------------------------
Teljes kiőrlésű kenyér magvakkal
ÖSSZETEVŐK: ivóvíz, frissen örölt teljes kiőrlésű búzaliszt,
frissen örölt teljes kiőrlésű rozsliszt, 20% magkeverék
(lenmag, zabpehely, szezámmag), tengeri só, élesztő.
A termékben felhasznált liszt 100%-ban teljes kiörlésü.
Nyomokban dióféléket, földimogyorót, szóját, tejet és
tojast tartalmazhat.
---------------------------------------------------
CsokiszalámiKlasszikus /olaszos, rumos / MindMegette 11 / CookPad 3 / viszkis
---------------------------------------------------
Natur Gold - ősi gabonákBio élelmiszerek és reformkonyhai eszközök
---------------------------------------------------
KovászLaborKovászLabor közösségi FB csoport

Ormós Gabriella, a kovászolás egyik szakértője, a KovászLabor online közösségi csoport és blog alapítója, áczi Gergely, a közösség szervezője.
Orma Gerilla Pékség
---------------------------------------------------
Natur Projekt - megújuló hagyománySaját kenyér, liszt és müzli

Kiegészítők/ elektomos és kézi malmok / kerámia kenyérsütő formák
---------------------------------------------------
Kovász készítéseKovász Labor / NaturProjekt / Foodyny / MagyarMegmaradásért.hu 1 2 morzsoltka / HáziSáfrány

Kovász rozslisztből

YouTube:Mindmegette PékSuli Szabival / MieleFőzőIskola /BorbásMarcsi

Györgyi Anikó: Kenyérsütés, kenyérreceptek (pdf)
MEK - Remete Farkas László: Magyaros és tájjellegű házi kenyérsütés
---------------------------------------------------
SokszínűVidék #KenyérSamit tudni érdemes... / ötlisztes kenyér / praktikák / banános, áfonyás kenyér / paradicsomos kenyér / négy összetevős kenyér

Lemuriai kenyér
Toronyi kovászos kenyér

Változnak a kenyér összetevői 2017
---------------------------------------------------
CookPad - kenyér receptekroszkenyér /tönkölykenyér
---------------------------------------------------
Chad Robertson: Tartine kenyérKissqkta.blog.hu
Tartine Country Bread Chad Robertson receptje
- 350 g langyos vizet elkevertem
- 100 g aktív kovásszal (BL80 és tk búza felesben), majd
- 450 g pásztói bio BL80 kenyérlisztet és
- 50 g frissen őrölt tk királybúzát kevertem hozzá (normál tk búzaliszt is jó)
- 30-40 perc autolízis után tettem bele 10 g sót és 25 g vizet.
Majd 6x30 percenkénti hajtogatás következett. 3 óra múlva gömbölyítettem. 20 perc pihentetés és formázás után lisztezett szakajtóban hűtőbe tettem kb 8 órányira. (24-26 fokon, konyhapulton 3-4 óra, hűtőben 8-12 óra)

Sütőlapátra borítottam, tetejét bevágtam és a 260 fokra előmelegített, gőzösített sütőbe, sütőacélra csúsztattam. Rögtön levettem a hőfokot 230-ra. kb 20 percig sült így, majd kiszellőztettem a sütőt és a hőfokot lecsökkentettem 215-re, így sült további kb 20-25 percig.

260 fokra melegítettem a sütőt és az edényt, majd sütőpapír segítségével tettem bele a tésztát. Levettem a hőfokot 230 fokra. 20 percig sült lefedve, majd további 30 percig fedő nélkül.
---------------------------------------------------
Alexa Christi: Házi kenyérsütésKenyér világnapja: okt. 16.
BL 80 fehér kenyérliszt, BL 112 félfehér kenyérliszt
Pinteres

Kovász készítése 1

10 + 4 legjobb kovászos kenyér
12 legjobb svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)
Kovász és kenyér, élesztőmentesen. 1000. bejegyzésem
20 legjobb kovászos kenyérsütés - kovászos házi kenyerek
Természetes kovász – kovásznevelés és tartás, lépésről lépésre
20 természetes kovászos péksütemény – zsemle, gyökérkenyér (pain paillasse) baguette, kifli, ciabatta, kalács- házi pékségemből
15 legjobb szendvics zsemle, szendvics kifli, szendvicskenyér házi pékségemből

---------------------------------------------------
(Fánk) kelesztés
---------------------------------------------------
Jénaiban sült gyors kovászos kenyér Boros Vali módraHozzávalók:
1 kg liszt
3 dkg élesztő
2 dkg só
6 dl víz
0,5 dl olaj
Elkészítése:
A sütés előtti estén 40 dkg lisztből, 1 dkg élesztőből és 3 dl vízből galuskaszerű tésztát gyúrunk.
Másnap hozzáadunk 60 dkg lisztet, 0, 5 dl olajat, 2 dkg sót, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, és hozzáadunk még 3 dl vizet.
Dagasztógéppel vagy kézzel alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet, ez a liszt minőségétől függ.
40 percig kelesztjük.
Kilapogatjuk olajos kézzel, jobbról behajtjuk a közepéig, majd balról is, a két végén pedig háromszögbe.
Ezt kedvünkre ismételjük, míg szép kenyérformát kapunk: behajtjuk, aztán a végéről feltekerjük, kézzel mindig lelapogatjuk közben.
Szép vekni lesz belőle, amit beleteszünk egy jénai tálba.
Bemetsszük, majd újból kelesztjük 40 percet.
Végül jó alaposan lespricceljük vízzel a kenyeret, de a jénai tetejét is.
A kelesztés végén betesszük a tálban a 220 fokra előmelegített sütőbe
Mikor szépen pirulgat, úgy 50-60 perc után, levesszük a tetőt, újra lespricceljük egy kis vízzel, majd nagyjából 15 percig sütjük.
---------------------------------------------------
11 házi kenyérEGYSZERŰ SZEZÁMMAGOS CIPÓ
KOVÁSZOS ROZSCIPÓ >>>
ROPOGÓS HÉJÚ CIGÁNYKENYÉR (BODAG) >>>
HÁZI KENYÉR DAGASZTÁS NÉLKÜL >>>
KRUMPLIS-HAGYMÁS KENYÉR >>>
MAGVAS PALEO KENYÉR >>>
KOVÁSZOS FEHÉR KENYÉR >>>
GYÖKÉRKENYÉR (CIABATTA) >>>
FÉLBARNA KOVÁSZOLT KENYÉR >>>
MAGOS HÁZI KENYÉR >>>
PUHA BURGONYÁS KENYÉR >>>

15 ISTENI HÁZI KIFLI, ZSEMLE, KENYÉR
ZSEMLE HÁZILAG >>>
EGYSZERŰ SZEZÁMMAGOS ZSEMLE >>>
KÉTFÉLE ROZSOS ZSEMLE >>>
SAJTOS CSAVART KIFLI >>>
HÁZI KIFLI POFONEGYSZERŰEN >>>
SAJTOS PINCEKIFLI >>>
GYORS HÁZI KIFLI - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>>
ROPOGÓS HÁZI BAGETT >>>
TELJES KIŐRLÉSŰ BAGETT GYORSAN >>>
MEDVEHAGYMÁS KENYÉR >>>
EGYSZERŰ HÁZI KENYÉR - DAGASZTÁS NÉLKÜL! >>>
ÍRÓS PARASZTKENYÉR >>>
HÁZI KENYÉR DAGASZTÁS NÉLKÜL >>>
MAGVAS PALEO KENYÉR >>>
ZSEMLEKENYÉR >>>

15 ISTENI HÁZI KIFLI, SÓSAN ÉS ÉDESEN - PRÓBÁLD KI MINDET! >>>
ÍGY KÉSZÍTS PUHA, FOSZLÓS KIFLIT! >>>

KIFLIRECEPTEK >>>
A 4 LEGFINOMABB KELT TÉSZTA, AMI NÉLKÜL NEM MÚLHAT EL A HÚSVÉT! >>>
ÍGY LESZ TÖKÉLETES A KIFLI: RECEPT ÉS TEKERÉSI TECHNIKA EGY PROFITÓL -
KELT TÉSZTA SÓSAN: POGÁCSA, KIFLI, STANGLI >>>

---------------------------------------------------
Blondie + Rye (Hannah P.) kenyereblondieandrye
Blondie + Rye (Hannah P.)
Slinging sourdough on the side (📚📓🍞). Improvisation with baker’s percentage > recipes and discipline, almost always.

https://ragazze.hu/otthon-sutod-a-kenyeret-add-meg-a-modjat-5351
---------------------------------------------------
Sütés élesztő nélkülSzódabokarbónával
Sütőporral
Kovásszal
---------------------------------------------------
FB: Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pékSokszínűVidék.hu https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2020/03/24/szabi-pek-kovasz-koronavirus/

Szabi-féle kovász
---------------------------------------------------
MEK - A kenyér
A kenyér és a kalács
Lepényfélék http://mek.oszk.hu/02700/02789/html/85.html
---------------------------------------------------
SokszínűVidék.hu: a kenyérrőlÉrdekességek
A jó kovász https://www.zaol.hu/hirek/a-kenyer-lehet-mindennapi-etek-1794965/
Pékek Világszövetsége 2001-ben elhatározta, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja. Hagyományos kenyérsütés menete, kenyérsütés Székelyföldön https://netfolk.blog.hu/2012/10/16/oktober_16-_a_kenyer_vilagnapja

Tánczos Erzsébet, egyszerű fehér kenyér
EZ KELL HOZZÁ, SEMMI MÁS:
1 kg liszt
2,5 dkg friss, vagy ennek megfelelő (ált. egy csomag) szárított élesztő
1 csapott ek. só
kb. 5 dl víz (télen langyos, nyáron hideg)

ILYEN EGYSZERŰ AZ ELKÉSZÍTÉSE, IDŐT AZÉRT SZÁNI KELL RÁ:
40 dkg lisztben alaposan elkeverjük az élesztőt (a frisset előbb kevés vízben fel kell oldani), majd 3 dl vízzel elkeverjük, a masszát letakarva hagyjuk állni egy éjszakán át, vagy 8-12 órát. Minél tovább áll, annál jobb lesz. Ez a kovász.

8-12 óra múlva a kovászhoz adjuk a hozzávalókat, és jó alaposan kidagasztjuk a tésztát, legalább 15-20 percen át, de minél tovább dagasztjuk, annál jobb minőségű lesz a kenyér. A technika ebben nagy segítség, de a kézi dagasztásnal is van hangulata. Konditerem hangulata is, ez kétségtelen, de legalább helyben van...

Ezután jó kétszeresére kelesztjük a tésztát. Gyengéden átgyúrjuk, kétfelé vesszük, cipókat alakítunk ki belőlük, majd újra kétszeresükre kelesztjük őket. Közben előmelegítjük a sütőt, és a cipókat addig sütjük magas hőfokon, amíg ropogós pirosak nem lesznek, aljukat és tetejüket megütögetve pedig kongó hangot hallatnak.

Tanácsok:
Ehhez a hagyományos fehér kenyérhez a legjobb a BL80-as liszt, de jó hozzá a finomliszt is, ha kilogrammonként egy púpozott evőkanál sikért is adunk.
---------------------------------------------------
Bögrés vajas zsömle (Szentkirályi És Szentkirályi)Hozzávalók
- 50 dkg fehér liszt (ez körülbelül 4 bögre)
- 1 bögre langyos tej és egy pici, ha szükséges (2,5-3 dl)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 kis csomag száraz élesztő (2*7 gramm)
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj (fél kocka) vagy Rama
- 2 teáskanál só
- plusz egy tojás felverve a tetejére kenéshez
Elkészítése
- Egy tálba beleütöm a tojást (dagasztógépet használok), beleteszem a cukrot , sót és az előmelegített tejet a vajjal vagy margarinnal.
- Jól felverem, habosítom kicsit 2-3 percig.
- Utána az élesztős lisztet beleszitálom, majd 10 percig dagasztatom.
- Hagyom benne a tésztát 20-30 percig kelni, amikor elindul felfelé már jó.
- A kész tésztát 8 részre osztom formázom, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
- A tetejét lekenem egész felvert tojással, és mehet a hideg sütőbe!
- 200 fokon légkeveréssel 18 perc alatt készen van.

Lehet többféleképpen formázni zsemle, kifli, fonott kalács, bucinak is. Ha 2 zsemléből 1-et csinálunk, ugyanúgy megsül.
---------------------------------------------------
Easy Sourdough Baguettes for Beginners [Video]Bagett kezdőknek

Recipe
495g All-Purpose Flour
305g Water
11g Salt
100g White Starter @ 100% hydration (50g all-purpose flour and 50g water)

Baker’s Percentages (for final dough)
100% All-Purpose Flour (9% prefermented)
65% Water
2% Salt
---------------------------------------------------
Marton János szakácsEgyszerű bagett Hozzávalók 5 db-hoz:
1 kg liszt/BL-55/
1 dl olívolaj/vagy étolaj/
7 dl víz
1 ek só
1,5 dkg friss élesztő vagy 1/2 tasak szárított élesztő
10 dkg darált tökmag
2 ek medvehagyma pesto

Ha tepsin vannak a tészták ,akkor pár csepp vízzel lefröcsköljük és 5 percig hagyjuk állni.Ezután sütőbe rakjuk őket és 220°-on 23-25 percig sütjük.Közben a sütési idő felénél megfordítjuk a tepsit,hogy egyformán süljön.

Klasszikus hamburgerzsemle
Házi fonottkalács
Vatruska
Sajtos kifli

---------------------------------------------------
Berlinger Haus edényekHome Impex Ltd.
Cikk: Edényvarázs.hu https://edenyvarazs.hu/markak/berlinger-haus.html
---------------------------------------------------
Bagett olívával, fokhagymávalZirig Árpád, Táfelspicc
---------------------------------------------------