Záró leckeként arról szeretnék beszélni, hogy hogyan is építsünk fel egy teljes weboldalt. Elõször is nagyon fontos, hogy ha egy téma köré építjük, akkor teljesen arról szóljon, és öszhangban legyenek az egyes oldalak. Másrészrõl pedig fontos találni honlapunknak egy egységes, direkt arculatot (designt) - ezt teszi általában széppé a weblapokat. Ilyenkor mindenki arra gondol, hogy hát azoknak akiknek stílusos oldaluk van, azok biztos már nagy szinten állnak a weblap-programozásban, ill. sok jó programjuk van. Azonban ez nem mindig igaz. A legtöbb szép oldal csak egyszerû színeket alkalmaz és egyszerûsége miatt kedvelt annyira.

        Fontos, hogy az oldalunknak legyen egy bevezetõ oldala, ahol információkat nyújtunk az oldal tartalmáról. Ilyenkor jó ha megnevezzük magunkat is mint szerzõt, hogy tudják, ki készítette az oldalt - de ezt gondolom nem kell kihangsúlyozni, mert azért mindenki szereti valahova feltüntetni a nevét (Ennek már 3500 éves múltja van :))

        Az is nagyon lényeges, hogy a honlapunkban egységes betûtipust alkalmazzunk - személy szerint jobban ajánlom a San serif (talpatlan) betûtipusokat, mert ezek még apróban is kiolvashatóak. Azonban nem csak a betû tipusa, hanem színe is öszhangban kell legyen mind a háttér, mind a többi egyéb színnel. A betûk mérete viszont értelemszerûen a címekben nagyobb, egyéb helyen kissebb.

        Általában jó, ha framekkel dolgozol, mert akkor az egyik (kisebb) keretrész megmarad a menünek, a másik részbe hívod be mindig a menüpontokban hivatkozott oldalakat. A menüd lehet egy kicsit díszítettebb mint a többi rész, mert ez mindig látható, és kiemelkedõ kell legyen az oldal megszokottágából - azért nem kell kirívónak lennie...

        Az oldal fájljait úgy rendezd, hogy az egy témakörbe tartozók (pl. fényképalbum képei) mind egy könyvtárba kerüljenek. Ilyenkor sokkal könyebb megkeresni egy fájlot, ha így rendszrezve dolgozol. Nagyon fontos dolog, hogy a kezdõ oldalaldnak index.htm, vagy index.html neve legyen, mert a legtöbb szerver ezt az állományt keresi az oldal elindításokor az oldal könyvtárában!!!

        Ezek persze csak ötletek, nem feltétlenül kell ezek szerint dolgozni. Ezek a tanácsok a tapasztalataimon alapszanak, úgyhogy szubjektív vélemény, mindenki maga kell kitapasztalja véleményem szerint a HTML programozás fortélyait. Nagyon remélem, hogy a HTML-iskola jó eszköz lesz minden diák, tanár, bárki kezében. Köszönöm, hogy elnéztétek esetleges hibáimat, tévedéseimet!

        És köszönöm, hogy a HTML-iskolát választottátok tananyagként a honlapszerkesztés megtanulása végett!

Példák:

  20. Weblapunk felépítése

Gyakorlatok:

 20. Weblapunk felépítése

Elõzõ lecke