A JavaScript nem más, mint egy olyan bõvítés, amely a HTML kódok korlátozott alkalmazási lehetõségein kívánt javítani. (A Netscape cég fejlesztette ki, azóta más böngészõk is támogatják) A JavaScript lehetõségei a fejlesztések hatására egyre bõvültek, az újabb és újabb verziókat más-más verziószámmal jelölik. pl. JavaScript1.0, JavaScript1.1, JavaScript1.2

          JavaScriptet az alábbi formátumban helyezhetünk el az oldalainkban:

<SCRIPT language="JavaScript">

script forrásszöveg

</SCRIPT>

          Természetesen a language ( language = nyelv) részben a JavaScript után a verziószámot is ajánlott odaírni, mert így elkerülhetõ az, hogy pl. egy JavaScript1.2 nyelven írt részletet, egy olyan böngészõ próbálja végrehajtani, ami csak a JavaScript1.0 szabványt ismeri. Ekkor ugyanis nagy valószínûséggel hiba lépne fel a végrehajtáskor.

          Ebben a fejezetben nem az a célom, hogyaz egész JavaScript programozási nyelvet tárgyaljam, csak egy kis ízelítõt szeretnék nyújtani a JavaScriptek nyújtotta lehetõségekrõl.

Lépegetés a látogatott oldalak között: ( history.back() és history.forward() használata)
Sokszor elõfordul az, hogy olyan gombot szeretnénk létrehozni, amelyik a látogatott oldalak közül az elõzõt hozza vissza - mintha a Vissza (Back) gombra kattintanánka a böngészõben, a Szokásos (Standard) Eszköztáron. Vagy elõfordul, hogy az ellenkezõ irányba szeretnénk lépegetni: vagyis Elõre (Forward). Ezen böngészõ gombok helyett ugyanezt megoldhatjuk a history.back(), history.forward() ( history = elõzmény) függvények használatával. Ehhez a következõt kell tennünk. A vissza szövegre, vagy gombra a következõ linket kell rádefiniálnunk: javascript:history.back(), vagy az elõre gombra: javascript:hitory.forward()

<a href="javascript:history.back()"> VISSZA </a>

VISSZA

<a href="javascript:history.forward()"> ELÕRE</a>

ELÕRE

Figyelmeztetõ ablak megjelenítése:
A következõ kód segítségével megjeleníthetsz egy figyelmeztetõ üzenetet egy ablakban.

<html>
<head></head>
<body>
<script language="JavaScript">
<!--
alert("Ez egy figyelmeztetõ ablak!!!");
// -->
</script>
</body>
</html>


Példák:

  17. Javascript felhasználás

Gyakorlatok:

 17. Javascript felhasználás

Elõzõ lecke  Következõ lecke