Sokan láttunk már, töltöttünk le biztos olyan képeket, amiknek a kiterjesztése gif volt. Lehet, hogy csak egy fénykép volt vagy egy másfajta kép. Az interneten legtöbb helyen a menüket alkotó képek, a gombok, a kis apró képek, címek, felíratok nagy része, ami kevés színt használ, de annál kifejezõbb módon, mind ilyen gif kiterjesztésû képek.

          Azon kívûl, hogy nagyon kis helyet foglal ez ilyen kép, még két fõ tulajdonsággal rendelkezik: átlátszó részekkel is rendelkezhet, mozgó képet is készíthetünk. Ezeket már nem HTML programozással lehet elérni, hanem más képkészít software-kel, mint pl. gifanimátorokkal, weboldalkiegésztõ képkészítõ programokkal. A gif képeket úgy tesszük átlátszóvá, hogy kiválasztunk egy rajta szereplõ színt, és ahol azt megtalálja a képen, az a rész átlátszó lesz. Figyeljünk meg egy példát:

          Láthatjuk, hogy a lapi alapkját egészen a nágyzetes, teljes méretig átlátszóvá van téve. Így a képet akármilyen felületre rakhatjuk, szépen látszik a lapi alakja, mint ahogy az elsõ három képen is látható. A negyedik képen láthatjuk, hogy a lapi még egy háttérnek beállíttt képen is átlátszó. Az ötödik képen azt szeretném ábrázolni, hogy a kép négyzetes alakú (ennek illusztrálását úgy érem el, hogy az kép keretét 1-re állítom, vagyis az egész képet körbeveszem egy kerettel), csak átlátszóvá van téve egy bizonyos terület.

          A gif képeket másra is használhatjuk: egyszerû animációkat is készithetünk, amit a legtöbb böngészõ animálva is jelenit meg. Ehhez is sajnos program kell, hogy ilyeneket készíthessünk. Az ilyen animált gifek müködésének lényege, hogy egymás után rakott képeket animál, vagyis egyikrõl a másikra vált. Az animát gifeket készítõ programokban a filmkockák közti idõt is beállíthatjuk. A mozgatás úgy mûködik, hogy az egyik "filmkocka" egyszerûen az elõbbire helyezõdik, így sok programnál kihasználhatjuk az optimizálást, miszerint úgy lehet kisebb méretû fájlokat elérni, hogy az a képrészlet, ami az elõbbi filmkockán is szerepel, azt megegyeztetni az átlátszó színnel, így mikor ez az elõbbire helyezõdik, ez a terület átlátszóvá válik. A gif képeknél azt is be lehet állítani ilyen szoftware-rek segítségével, hogy hányszor folyjon le az animálás, esetleg nem állítunk be ismétlés-számot, így annyiszor forog le elõttünk az animáció, amig nézzük. A következõ képen a fejecske megfigyelhetõ, hogy 7 filmkockából tevõdik össze. Az utánna levõ reklámléc 6 képbõl áll.


Példák:

  13. Átlátszó, mozgó képek

Gyakorlatok:

 13. Átlátszó, mozgó képek

Elõzõ lecke  Következõ lecke