A HTML nyelv gondolt a magyarokra... legalábbis ami az ékezetes betûket illeti. PC-s magyar Windows-os fájlkészítés esetén nem feltétlenül szükséges rendelkezni az alábbi ismeretekkel, de minden más esetben igen. (Gondoljunk a Mac-ekre az NT-kre a DOS-ra UNIX-ra és külföldi barátainkra). Kedvenc kis "á"-nk és nagy "Á"-nk úgy állítható elõ, hogy az "a" illetve az "A" betûket az ´ szimbólummal kombináljuk (acute az adott ékezet angol neve), ugyanígy készül az "é", "É", "í". "Í", "ó", "Ó", "ú", "Ú".

á
á
 
Á
Á
é
é
 
É
É
í
í
 
Í
Í
ó
ó
 
Ó
Ó
ú
ú
 
Ú
Ú

          Az "ö", "Ö", "ü", "Ü" elõállításakor az ¨ szimbólumot kell alkalmazni.

ö
ö
 
Ö
Ö
ü
ü
 
Ü
Ü

          Az "õ", "Õ" csak megfelelõ karakterkészlet (pl. CE kiterjesztésû fontkészlet) választása esetén lesz "szép". Elõállításakor a ˜ szimbólumot kell alkalmazni.

õ
õ
 
Õ
Õ

          Azt gondolhatnánk, hogy az "û", "Û" ugyanígy készül, de sajnos nem. Ez esetben a ˆ szimbólumot kell alkalmazni.

û
û
 
Û
Û

          Természetesen más (Amerikából nézve) egzotikus nyelv speciális karakterei is elõállíthatók, amivel nem foglalkozunk most. Nem tûnik nagy igénynek hogy pl. a "<" ( lt= less than = kisebb mint) vagy a ">" ( gt = greater than= nagyobb mint) szimbólumokat elõállítsuk, de ha ezeket begépeljük parancssorként fogja a böngészõ értelmezni és nem jelenik meg a képernyõn. Ebben az esetben az "&lt", "&gt" szimbólumok alkalmazása segít. Jó-jó! De hogy állítható elõ a "&" szimbólum, hisz a fentiek értelmében az is speciális karakter. Ekkor az "&amp" ( amp = ampersand = és) jelsort kell alkalmaznunk, az idézõjelhez a "&quot" ( quot = quotation mark = idézõjel) szimbólumot kell begépelnünk.

&lt;
<
 
&gt;
>
&amp;
&
 
&quot;
"
 
&pound;
£
 
&#8364;
&yen;
¥
 
&#8482;
&copy;
©
 
&reg;
®

          Stb, stb, stb...

Példák:

  11. Karakterek

Gyakorlatok:

 11. Karakterek

Elõzõ lecke  Következõ lecke