Ebben a fejezetben a <body> TAG paramétereirõl lesz szó vagyis az oldal olyan tulajdonságairól, amit itt kell beállítanunk. Ezeket nem kötelezõ meghatározni, de ajánlott, mivel hangulatosabb, stílusosabb lehet ezáltal az oldalunk.

Háttérkép:
Ez az a paraméter, amit a legtöbben kedvelnek. Mindenki szeret egy szolid, vagy egy sokatmondó hátteret választani oldalának. A paraméter neve a background ( background = háttér). Itt meg kell adni ezután, hogy melyik kép-fájl lesz a háttér. Ha kisebb a kép, mint az ablak mérete, akkor a választott háttérkép ismétlõdni fog, amig az ablak tart. Ha olyan hátteret szeretnénk, ami az egész ablakot betölti, akkor vagy egy ismétléstõl összeálló képet válasszunk vagy egy nagy háttérképet.

<body background="vizcsepp.jpg"> ismétlõdõ vízcseppek </body>

vizcsepp.jpg

<body background="michelangelo.jpg"> nagy háttér</body>

Háttérszín:
Nem csak háttérképet lehet berakni háttérnek, hanem egy színt is (A színekrõl bõvebben itt: 8. Színek). Általában a komoly oldalaknak nem egy háttérképük van, hanem az egész oldal egymással harmonizáló szineket tartalmaz. Ez teszi ezeket az oldalakat designossá, hangulatossá. Ha háttérszínt teszünk, az inkább pasztelszín legyen, mert az nem zavarja, sõt nyugtatja az ember szemét, és sokkal szebb ha egy oldalon ilyen színeket alkalmazunk. A háttérszín paramétere a bgcolor ( bgcolor = background color = háttérszín). Értéke lehet a színek angol neveinek megfelelõje vagy a színek haxadecimális kódja.

<body bgcolor="blue"> Kék háttér </body>

<body bgcolor="#87ADD3"> Kék háttér (pasztel) </body>

Szöveg színe:
Ha nem formázzuk a szöveget, pl. nem adunk neki színt, akkor az adott szöveg az alapértelmezett betûszínnel fog megjelenni. Ezt az alapot be tudjuk állítani a text nevû paraméterrel ( text = szöveg). Ennek értékeként is egy színt kell beállítani, úgyhogy ugynaz, mint a bgcolor paraméternél. Persze ettõl függetlenül más színü szöveg is lehet az oldalon, de azokat már a <font> TAG color paraméterével választhatjuk ki.

<body bgcolor="#87ADD3" text="white"> Kék háttér (pasztel) fehér betûkkel </body>

Link-színek:
Ha megadjuk a linkek színét a <body> -ban akkor az általános lesz az oldal egész részére vonatkozóan, és nem nagyon tudunk változtatni rajta a dokumentum belsejében. A címben "színeket" írtam, mert nem csak a link színét definiálhatjuk, hanem a már látogatott oldalhoz mutató link, ill. az aktív link színét is. Ezekenk elég egyszerû és logikus paraméterük van... A "normális" linkek megadásához a link paramétert használjuk ( link = hivatkozás), a már látogatott oldalhoz kapcsolodó linkét vlink -et ( vlink = visited link = látogatott link), míg az éppen aktív linkekhez az alink-et ( alink = active link = aktív link).

<body bgcolor="#87ADD3" link="white" vlink="orange" alink="red">
Kék háttér pasztel<br>
<a href="http://www.google.com"> Google </a><br>
<a href="../index1.html"> Látogatott link </a>
</body>

Oldal-margók:
Az oldal két szimetrikus tengellyel rendelkezik oldalszél szempontból. Így a bal oldali margó ugyanannyi, mint a jobb oldali, ill. a fenti egyenlõ az alsóval. Ezért csak a bal és a fenti margónagyságot kell megadnunk. Alapértelmezettben a bal oldali margó 8 pixel, a fenti pedig 11 pixel. A paraméterek, amikkel be tudjuk ezen margókat állítani a leftmargin, ill. a topmargin ( leftmargin = baloldali margó; topmargin = fenti margó). Értékük 0-tól indulhat felefele.

<body bgcolor="#87ADD3" text="darkblue" leftmargin="50" topmargin="0">
<b>Provanszi palacsinta </b><br>
<u>Hozzávalók:</u> 25 dkg liszt, 10 evõkanál olaj, 5 dl tej, 2 tojás, 1 kg paradicsom, maroknyi fekete olívabogyó, só, bors, petrezselyem, tárkony<br>
<u>Elkészítés:</u> Készítsünk palacsintát a lisztbõl, tejbõl, a tojásokból és 6 evõkanál olajból. A paradicsomot dobjuk egy percre lobogó vízbe, majd szûrjük le, és húzzuk le a héját. Vágjuk apróra, majd a maradék olajon tegyük fel párolni. Magozzuk ki az olajbogyókat, aprítsuk fel, és adjuk a paradicsomszószhoz. Fûszerezzük petrezselyemmel és tárkonnyal, sózzuk, borsozzuk. Amikor a szósz már sûrûnek mondható, töltsük meg vele a palacsintákat. Néhány percre tegyük sütõbe, és azonnal tálalhatjuk. <br><br>

<b>Körtepalacsinta karamellszószban </b><br>
<u>Hozzávalók:</u> 6 palacsinta, 3 körte, maroknyi dió, kevés cukor, a karamellhez: 10 dkg cukor, 1 dl meleg víz<br>
<u>Elkészítés:</u> Hámozzuk meg a körtét, vágjuk félbe, és kevés szirupban fõzzük néhány percig. Tegyünk 10 dkg cukrot egy lábasba, hintsük meg egy kevés vízzel, és gyenge tûznél kezdjük pirítani. Ne kavargassuk, de az edényt idõnként rázogassuk, hogy a cukor le ne ragadjon. Amikor már szép színe van, húzzuk le a tûzrõl és adjuk hozzá a meleg vizet. Alaposan keverjük össze. Ezután töltsünk minden palacsintába egy fél körtét úgy, hogy kis batyut kapjunk. Szórjuk meg a dióval, majd öntsük rá a karamellszószt.
</body>


Példák:

  9. Háttérbeállítások

Gyakorlatok:

 9. Háttérbeállítások

 

Elõzõ lecke  Következõ lecke