A HTML nyelv egyik leghasznosabb tulajdonsága az, hogy az egyes oldalak között kapcsolatokat tudunk létrehozni. Az egyes oldalakról tudunk hivatkozni egy másik oldalra. Erre a funcióra szolgál az <a> + </a> TAG-pár. Ez viszont csak annyit jelent, hogy a közéje zárt szövegrész valamilyen kapcsolat akar lenni, de még nem vonatkoztattunk rá semmilyen irányt. Így ezen a TAG-en belül paraméterként adhatjuk meg, hogy mire is vonatkozik ez a "kapcsolat". Erre szolgál a "href" nevû paraméter ( href = hyperlink reference = kapcsolat tartalma - vagyis, hogy hova mutat ez a link...). A kapcsolat mutathat egy másik HTML oldalra, egy képre, e-mail-címre, és egyéb fájlokra is, amik megtalálhatok az adott helyen.

E-mail link:
Ha e-mail-re szeretnénk egy linket létrehozni, akkor a href paraméter után a köv. kell begépelnünk: href="mailto:nekem@email.hu". Tehát a teljes link így néz ki:

<a href="mailto:nekem@email.hu"> Küldj nekem e-mailt! </a>

Küldj nekem e-mailt!

Web-link:
Ha egy másik web-dokumentumra hivatkozunk (HTML, PHP, stb. nelvben megírt), akkor a href után be kell irnunk a web-hely címét. Ilyenkor címbe be kell írni a http:// elõtagot is.

<a href="http://www.google.com"> Google </a>

Google

Belsõ oldalra mutató link:
Ha egy olyan web-dokumentumra akarunk hivatkozni, ami ugyanabban a könvtárban található, vagy annak egy külsõ vagy belsõ könyvtárában, akkor nem kell a teljes web-címet begépelnünk a hivatkozás-paraméterébe, hanem csak a fájl nevet kell. (Esetleg alkönyvtár esetén a könyvtárnév, "/", majd utána a fájl neve; külsõ könyvtárnál a DOS-ban megszokott "../" + fájlnév).

<a href="alma.html"> Az alma fajtái </a>

Az alma fajtái

<a href="peldak/egyszeru.html"> Egyszerû példa </a> (alkönyvtárban)

Egyszerű példa (alkönyvtárban)

<a href="../alma.html"> Az alma fajtái </a> (egy szinttel kinnebb)

Az alma fajtái (egy szinttel kinnebb)

Egyéb hivatkozások:
Hivatkozhatunk más fájlokra is, amik megtalálhatok a neten. Így lehet képre, animációra, videóra, tömörített állományokra is hivatkozni (utóbbiakról bõvebben a 19. Letöltések fejezetben lehet olvasni). Itt csak annyit, hogy úgy hivatkozunk ezekre, hogy leírjuk a fájlnevet.

<a href="alma.jpg"> "képmutató" </a>

"képmutató"

Cimkék:
Abban az esetben, ha egy dokumentum túl hosszú, alcímekbõl áll, akkor érdemes ellátni ún. cimkékkel, amik arra szolgálnak, hogy bárhol a dokumentumban elhelyezhetjük õket, és egy link segítségével bármikor a dokumentum ezen részéhez ugorhatunk. Ahova tenni szeretnénk a cimkét, oda is az <a> + </a> TAG-eket kell használni, csak itt a "name" paraméterrel adjuk meg a cimke nevét (pl. name="alma") ( name = név). Majd ha ugyanazon az oldalon hivatkozni szeretnénk rá akkor a href paraméter után a cimke nevét adjuk meg, de "#" elõtaggal (esetünkben: href="#alma"). Viszont ha egy másik oldalon szereplõ cimkére szeretnénk hivatkozni, akkor az adott oldal fájlneve után írjuk ugyanezen dolgokat. (pl. itt: href="alma.html#alma"). Ha az oldal tetejére szeretnénk ugrani, akkor nem kell a dokumentum elejére elhelyeznünk ezért egy cimkét, mert ha csak ezt írjuk, hogy href="#" - akkor már egy, az oldal tetejére mutató linket hoztunk létre.

MINTA

 

Hova töltõdik be a belinkelt oldal?
Ez attól függ, hogy mi hova akarjuk betölteni. A hiperlink egyik sajátossága, hogy megtudjuk mondani, hogy hova töltõdjön be, vagyis, hogy a kivánt oldal ugyanabba az ablakba, keretbe, vagy esetleg új ablakba, stb. jelenjen meg. így az <a> TAG-nek újabb paraméterét vesszük igénybe: a target -et ( target = cél, céltábla, célpont). A target értékei alapértelmezés szerint lehetnek: _blank, _parent, _self, _top. A _blank paraméter-érték azt eredményezi, hogy az általunk készitett linkre kattintva a meghívott oldal egy újonnan nyított ablakba fog betöltõdni. Ha a _parent -et használjuk akkor az oldal arra a területre fog betöltõdni, ahol az aktuális keret-felosztást irányítódott (jelen esetben a teljes oldalba). A _self -re az aktuális keret-részbe fog megjelenni a kívánt oldal. Míg a _top értékre a teljes oldalterületbe fog betöltõdni.

<a href="alma.html" target="_blank"> Az alma fajtái </a> (_blank)

Az alma fajtái (_blank)

<a href="alma.html" target="_parent"> Az alma fajtái </a> (_parent)

Az alma fajtái (_parent)

<a href="alma.html" target="_self"> Az alma fajtái </a> (_self)

Az alma fajtái (_self)
<a href="alma.html" target="_top"> Az alma fajtái </a> (_top)
Az alma fajtái (_top)

Példák:

  5. Hivatkozások

Gyakorlatok:

  5. Hivatkozások

 

Elõzõ lecke  Következõ lecke