Sakktáblás feladatok


1.
Adott egy sakktábla. melyen 64 mező van és 32 dominó, amelyek közül mindegyik pontosan két mezőt takar el. Hogyan fedhetjük be a sakktáblát 31 dominóval úgy, hogy a két átlósan szemben fekvő sarokmező szabadon maradjon?

Válasz


Megoldás


2.
Hogyan jut el a huszár az a1 mezőről a h8 mezőre úgy, hogy közben a tábla minden mezejét pontosan egyszer érinti?


Válasz


Megoldás


3.
Nagy probléma - sakkprobléma
Azt szerettem volna kipróbálni, hányféleképpen tudok egy sakktáblán két különböző színű bástyát elhelyezni úgy, hogy azok ne üthessék le egymást. Számtalan lehetőséget próbáltam végig, és láttam, hogy ily módon nagyon sok időbe telne, míg a probléma végére járnék.
Vajon hogyan lehetne egyszerűen összeszámolni az eseteket?

Megoldás


4.
Két parti sakk
Lelkes sakkbarát és sakkozó vagyok már régóta, a barátnőmet mégsem tudtam rávenni, hogy megtanuljon játszani. A lépéseket is csak épphogy ismeri. Történt egyszer, hogy két sakkozó barátom jött hozzám látogatóba. Szokásunk szerint mindkettőjükkel egy-egy parti sakkot játszottam. Mi tagadás, nagyon rossz formában voltam, s mindkét partiban csúfosan megvertek. Barátnőm, amikor bejött a szobába, s megtudta vereségemet, kifakadt:
- Kérem, hadd bizonyítsak én a barátom helyett. Szeretnék mindkető.jükkel egy-egy partit játszani. Ígérem, hogy jobb eredményt érek el, mint a barátom. Még azt az előnyt sem kérem, hogy mindkét partiban én legyek a kezdő fél. Sőt, az egyikben világos, a másikban sötét szeretnék lenni. Még azt az előnyt is megadom Önöknek, hogy mind a két partit egyszerre játszom.
Így is történt. S annak ellenére, hogy mindkét vendégem a tőle telhető legnagyobb erőfeszítéssel játszott, a barátnőm mégis sokkal jobb eredményt ért el, mint én.
Hogyan lehetséges ez?

Megoldás


5.
Hiányos sakktábla
A 8 x 8-as sakktábla bal alsó és jobb felső sarkát kivágtuk.
Le lehet-e fedni ezt a táblát hézagmentesen és átfedés nélkül 1 x 2-es dominókkal?

Megoldás