Kártyás feladatok


1.
10 kártyalap fekszik sorban egymás mellett az asztalon. Minden laphoz különböző értéket rendelünk 1-től (ász) 13-ig (király).


Minden piros színű lap mellett fekete színű lap van és minden fekete mellett piros. (Vagyis a színek váltják egymást.) Bármely négy egymás melletti kártya tartalmazza mind a négy féle lapot (treff, káró, kőr, pikk).
Az ötödik és hatodik lap értékének összege megegyezik a tizedik lap értékével, ami pontosan hárommal ér kevesebbet, mint a bal szélen álló lap, amelyik nem a közé a két lap közé való, amelyek figurásak. A kilencedik pozícióban álló lap eggyel nagyobb, mint a második pozícióban álló. A bal oldalon álló öt lap összértéke 31, a jobb oldali ötös csoport értéke 33. A lapok között nincs kilences és ötös. A treff 2-től öttel jobbra a kőr 8 van. A 4. pozícióban egy kőr tizes van.
Hogy következnek a kártyák a sorban?

Válasz


Megoldás


2.
Öt csomag kártya
Öten ültek az asztalnál, a bűvész és négy lelkes híve. A bűvész szót kért:
- Egy egyszerű trükköt szeretnék nektek bemutatni, remélem, rövid idő alatt ti is utánam tudjátok majd csinálni.
Öt kis csomag kártyát vett elő, mindegyik csomag öt kártyából állt. Felszólította a négy nézőt, hogy válasszanak ki egy-egy csomagot maguknak. A kiválasztott csomagot ezután a kezébe vette, és mindenki gondolatban megjegyzett magának egy lapot a csomagjából.
A bűvész összeszedte az öt kártyacsomagot, majd újból szétrakta öt kis, egyenként ötlapos csomagra, s így szólt:
- Sorra felmutatom nektek az öt csomagot, mindegyiket legyezőszerűen szétterítve. Aki látja, hogy a felmutatott lapok között van az általa megjegyzett, az szóljon, s én megmondom, melyik volt az a lap.
Így is történt. Még amikor egy felmutatott csomagban két nézőjének is benne volt a kiválasztott lapja, akkor is felmutatta mindegyiknek pontosan azt, amelyikre gondolt.
Utána tudjuk ezt a trükköt csinálni?

Megoldás


3.
Randolini kártyatrükkje
Randolini, a híres bűvész mindig nagy sikereket ért el a következő kártyatrükkel: valamelyik nézőnek odaadott egy kártyacsomagot. Felszólította, hogy amíg ő hátat fordít, végezze el a következőket:
1. Emelje meg a kártyacsomagot, ahányszor csak akarja (ami azt jelenti, hogy a csomagot néhány felő. lap felemelésével két részre bontja, és a felső lapokat változatlan sorrendben a csomó aljára rakja.
A csomag kettébontását úgy kell elvégezni, hogy mind a felső, mind az alsó félben több mint egy lap legyen).
2. Emelje le a csomag egy részét, és helyezze a megmaradt csomó mellé.
3 Az egyik csomót emelje meg, és a legalsó lapot tegye át a másik csomóba.
4. Végeredményben tehát két csomót kapott. A kettő közül az egyiket keverje meg, s nyújtsa át neki.
Még azt sem kellett Randolininek megmondani, melyik csomagot adják át, azt-e, amelyikből kivették a lapot, vagy azt, amelyikbe áttették.
Randolini kezébe vette a kártyacsomag így visszakapott részét, kis gondolkodás, nézegetés után megmondta, melyik volt az a lap, amelyiket az egyik csomagból áttettek a másikba, s ha ez a lap a kezében levő csomóban volt, a közönség nagy csodálkozása közben ezt fel is mutatta.
Mi lehetett Randolini trükkje?

Megoldás