Tréfás fejtörők


1.
Három bölcs ebéd után elalszik egy fa alatt. A szolgájuk tréfából mindegyiknek bekormozza a homlokát. A három bölcs egyszerre ébred fel, és ahogy egymásra néznek, mindegyik elkezd nevetni, hogy a többi homloka kormos. Egyszer csak a legbölcsebb bölcs abbahagyja a nevetést, mert - mindenféle eszköz használata nélkül - rájött, hogy az ő homloka is kormos.
Hogyan gondolkodott?

Válasz


2.
Egy pásztornak át kell vinni a folyón egy farkast, egy kecskét és egy káposztát. A csónakkal egyszerre csak az egyiket tudja átvinni. De ha a pásztor magára hagyja a farkast a kecskével, vagy a kecskét a káposztával, akkor az egyik megeszi a másikat. Hogyan kelhetnek át a folyón, hogy senkinek ne legyen bántódása?

Válasz


3.
Péter tegnapelőtt 17 éves volt, jövőre 20 éves lesz. Hogyan lehetséges ez?

Válasz


4.
Egy villanyszerelő beköt a pincében három lámpát, amelyeknek a kapcsolójuk a lakás földszintjén találhatóak. De sajnos elfelejtette, hogy melyik kapcsoló, melyik körtéhez lett csatlakoztatva.
Hogyan állapítja meg, melyik lámpához melyik kapcsoló van kötve, ha csak egyszer mehet le a pincébe?

Válasz


5.
Három utazó betér egy fogadóba egy hosszú út végén. Megkérdik a fogadóst, hogy mennyiért adna nekik szobát. A fogadós felajánl nekik egy szobát fejenként 10 euroért. A három utazó ezt elfogadja, és kifizeti a 30 eurot a fogadósnak, majd nyugovóra térnek.
Kicsivel később a fogadós elgondolkodik, és rájön, hogy egy kicsit sokat kért a szobáért, merthogy elromlott a kondi. Odaad 5 eurot az inasának, hogy adja oda a három utazónak. Az inas elgondolkodik: vajon hogy osszon szét 5 eurot 3 felé? Úgy dönt, hogy nem töri tovább a fejét, és 2 eurot zsebre tett, a többit odaadta a három utazónak.
Namost, ugye a három utazó fejenként 10 euroot fizetett a fogadósnak, akitől végül egy-egy euroot visszakaptak, így 9 euroot fizettek fejenként. Ez eddig 9x3, azaz 27 euro. További 2 euro van az inasnál. Ezzel összesen 29 euro.
De vajon kinél van a kezdetben szereplő 30 eurohoz az utolsó 1 euro?

Válasz


Megoldás


6.
A középkorban halálra ítéltek egy parasztot, mivel nem tudta megadni a földesúrnak az adósságát. Az elítélt kegyelmet kért a királytól.
A király nem akarta magára haragítani sem a földesurat, sem a népet, aki a paraszt pártján állt. Ezért a következőt javasolta: írják föl egy papírra, hogy ÉLET, egy másikra meg azt, hogy HALÁL. A paraszt bekötött szemmel kell, hogy húzzon egyet, és amelyiket kihúzza, az lesz az ítélet.
A bíró, aki megírta a két papírt, jó barátja volt a földesúrnak, és mindkét papírra HALÁL-t írt.
A bíró szolgája, aki viszont jó barátja volt a parasztnak, ezt észrevette, és rögtön szólt az elítéltnek.
Ez gondolkozott egy kicsit, és úgy járt el, hogy biztosan megmeneküljön. Mit tett?

Válasz


7.
A középkorban történt valahol. Egy szónok a király ellen buzdította a népet, ezért a király megharagudott rá, és halálra ítélte. A szónok jó barátja, a nagy filozófus kegyelmet kért a királytól, de az csak annyit tett, hogy esélyt adott az elítéltnek.
- Ide figyelj - mondta neki. - Isten kegyére bízom az életed. Itt van egy tál és benne két golyó: az egyik fehér, a másik fekete. A szolgám beköti a szemed, te kell húzzál egy golyót a tálból. Ha fehér, életben maradsz, ha fekete, lefejezünk.
Eljött az ítélet napja, egy szép nyári nap. A foglyot kivitték a városi piactérre, ahová összegyűlt az egész város lakossága. Bekötötték a szemét, majd eléje tették a tálat a két golyóval.
A fogoly megpróbált még az életéért könyörögni, de nem ért el semmit.
Ekkor tartott egy utolsó beszédet az összegyűlt tömeghez, de nem sikerült meghatni őket.
A tömeg követelte, hogy válasszon golyót. A szónok belenyúlt mindkét kezével a tálba, és kis idő múltán biztos kézzel a magasba emelte a fehér golyót.
Honnan tudta, hogy melyik az?

Válasz


8.
Hogyan operál 3 sebész 2 pár kesztyűvel, ha mindegyiküknek nyitott seb van a kezén, és nem akarják egymást megfertőzni. (Az operációnál az orvosoknak mindkét kesztyűt használniuk kell.)

Pontosítva:
Tehát van három sebész egy kórházban, és ki van írva aznapra egy műtét, ahol mindhármukra szükség van. Nem egymást kell műteniük, hanem egyetlen pácienst tehát. A feladat elvégzésére két pár kesztyű áll rendelkezésükre. Az egyszerűség kedvéért a műtét úgy zajlik, hogy először az egyik piszkál bele a betegbe, természetesen kesztyűben, rögtün utána a másik, végül a harmadik, és ezzel a műtét véget is ér. Legyen az orvosok mindkét kezén valami seb. Hogyan zajlik tehát a három sebész műtétje két kesztyűvel, ha nem akarják se egymást, se a beteget megfertőzni?

Megoldás


9.
Egy szigeten 25 oroszlán tengeti az életét. Mesebeli oroszlánok, mivel tökéletes logikával képesek gondolkodni. Mindegyikük nagyon éhes. A szigetre ledobnak egy darab húst, ami azonban altatóval van átitatva. Ha egy oroszlán megeszi ezt a húst és elalszik, a többiek (altató hatású) húsként tekintenek rá. Ezt mindegyikük tudja; azt is, hogy a ledobott hús altatózott. Mindent megtesznek azért, hogy éhségüket csillapítsák, ugyanakkor elpusztulni sem akarnak.
A kérdés nagyon egyszerű: mi történik és miért. (A hús oszthatatlan, egy oroszlán vagy megeszi, vagy nem bántja!)

Válasz


Megoldás


10.
Három ember, egy nagy majom és két kis majom szeretne átkelni a folyón.
Hogyan csinálják?
• Evezni csak az emberek és a nagy majom tud.
• Egy helyen egyidőben nem lehet több majom, mint ember, mert akkor a majmok megeszik az embereket.
• A csónakba kettőnél többen nem férnek el.

Válasz


Megoldás


11.
Egy fickó bemegy a bárba, rendel egy italt és szóba elegyedik a csapossal. Kis idő múlva megtudja, hogy a csaposnak 3 gyermeke van.
- És mennyi idősek a gyermekeid?
- Hát, életkoruk szorzata 72.
- Ennyiből képtelenség kitalálnom!
- Rendben van, ha kimész a bárból, és megnézed a házszámot, megtudod az életkorok összegét is.
A fickó kimegy, megnézi a számot és elgondolkodik.
- Még mindig nem tudok rájönni.
- A legfiatalabb nagyon szereti az eperfagyit - mondja mosolyogva a csapos....
Mennyi idősek a gyerekek ?

Válasz


Megoldás


12.
Az Álmok szigetén az emberek, amikor alszanak, teljesen életszerű álmokat élnek át. Ráadásul álombeli életük éppúgy folytatódik éjszakaról éjszakára, mint a nappali életük napról napra. Az előző feladathoz hasonlóan ezen a szigeten is kétfajta ember él. Az egyik nappali típusú, a másik éjszakai. A nappali lakosokat az jellemzi, hogy minden, amit ébren hisznek, az igaz és minden, amit álmukban hisznek, az hamis. Az éjszakai lakosoknál ez pont fordítva van, minden, amit álmukban hisznek, az igaz és minden, amit ébren hisznek az hamis.
Egyszer a következő rejtvényt adtam fel egy barátomnak erről a szigetről:
"Egy lakos egyszer azt hitte, hogy ő nappali típusú és ébren van. Miféle volt az illető?"
A barátom gondolkodott egy darabig, aztán közölte, hogy ennyi információból ezt nem tudja eldönteni és megkérdezte: "Te tudod, hogy milyen típusú volt az illető és hogy ébren volt-e vagy aludt?"
"Persze. Tudom, hogy milyen típusú és azt is, hogy ébren volt-e vagy sem." Feleltem.
Ekkor a barátom a következőt kérdezte: "Ki lehetne deríteni, hogy az illető ébren volt vagy aludt, ha elárulnád, hogy nappali vagy éjszakai típusú?"
Megválaszoltam a kérdését (igennel vagy nemmel), és ezután a barátom már könnyedén megoldotta a rejtvényt.
A kérdés ezek után: nappali vagy éjszakai típusú az illető és ébren volt-e vagy aludt?

Válasz


Megoldás


13.
A Föld összes kétgyermekes édesanyja közül egyet véletlenszerűen kiválasztunk, és feltesszük neki a következő kérdést: 'Legalább egy fiad van?' Igennel válaszol.
Mennyi a valószínűsége, hogy a másik gyermeke is fiú?
(Tegyük fel, hogy a születéseknél 50/50%-ban születik fiú és lány.)

Válasz


Megoldás


14.
Egy vándor érkezett a vendégfogadóba. Útközben rablók támadták meg, mindenét elvették, csak a nyakláncát tartotta meg. A nyaklánc hét érméből készült, amelyet láncok kapcsoltak össze. A fogadóban napi egy érméért szállást és ellátást kapott. A vándor minden este fizetett az aktuális napért. Soha nem fizetett előre, de soha nem is késett a fizetéssel.
Hogyan bonyolították le a fizetést, ha nem akartak minden érmét levágni a nyakláncról és a vendég is hét napig maradt a fogadóban?

(Egyszerűen fizethetne a vendég, ha minden nap levág egy érmét a láncról. A cél, hogy minél kevésbé károsítsák a láncot.)

Válasz


Megoldás


15.
Az ábrán látható furcsa alakú bokor virágai egyik napról a másikra mind lehullottak.

Tudjuk, hogy a leveleken olvasható szám a két szomszédos virágba írt szó azonos betűinek számát jelenti. Például egy GABBLER nevű virág és a szomszádos SAGELY virág között egy olyan levél van, amire 3 van írva.

A feladat az, hogy a virágokat visszategyük a bokorra, mindegyiket a megfelelő helyre.

Válasz


16.
Vizsgáld meg jól ezt a képet! 15 törpét látsz rajta! A kép 3 részre van osztva.
Ha felcseréljük a két felsô képet, már csak 14 törpe marad!!
Hová tűnt a hiányzó törpe ?

Megoldás


17.
Ne higgy a szemednek!
A két képen színesen ugyanaz a négy rész látható más elrendezésben.

Honnan származik a fehér, kis négyzet?

18.
2 + 2 = hal
3 + 3 = 8
7 + 7 = háromszög

Hogy lehet ez?

Megoldás


19.
Tedd egy vonallal igazzá:
5+5+5=550

Megoldás


20.
Féltékeny férjek
Két féltékeny férj szeretne feleségestül egy folyón átkelni, azonban csak egy darab kétszemélyes csónak áll rendelkezésükre. A férfiak féltik vetélytársuktól hitvesüket, így egyik férfi sem meri feleségét olyan társaságban hagyni, amelyben férfi is van, ha ő nincs jelen.
Hogyan bonyolították le az átkelést?

Megoldás


21.
Egyik tizenkilenc, másik egy híján húsz
Az öreg arab halálán lévén, meghagyta, hogy tizenkilenc szép lovát három fia örökölje. A legidősebb fiú kapja lovainak felét, a középs.. a negyedét, a legfiatalabb az ötödét. Mikor apjuk meghalt, a három fiú nem tudta a végrendeletet végrehajtani, hiszen nem vághatták a lovakat több részre. Elhívták tehát a bölcs kádit, aki, hogy a problémát megoldja, magával hozott egy lovat.
Így az összesen a húsz ló felét, azaz tízet adott a legid..sebb fiúnak, negyedét, azaz ötöt a középsőnek, és ötödét, azaz négyet a legfiatalabbnak. A maradék egyet pedig - a sajátját - hazavitte. Így tehát minden rendben volt a végrendelet végrehajtása körül.
Vagy talán mégsem?

Megoldás


22.
A zöld kereszt
Egy igazgató titkárt keres, azonban egy nagyon ügyes és talpraesett titkárra van szüksége, s ilyet nehéz találni. A sok jelentkezőből három intelligens fiatalembert választott ki.
Behívatta őket szobájába, s a következőket mondta: - Önök mindannyian intelligens fiatalemberek. Egy érdekes logikai gyakorlattal választom ki önök közül a legalkalmasabbat. Két kis krétadarab van a kezemben, egy zöld és egy fehér. Lekapcsolom a villanyt, s mindegyikük homlokára az egyik krétával egy kis keresztet rajzolok. A villany felgyújtása után Önök megnézik a másik két jelölt homlokát, s ha valamelyikük zöld keresztet lát, akkor kiemeli a kezét. Abban a pillanatban, amikor egyikük rájön, hogy a saját homlokára milyen színű jelet rajzoltam, leteszi a kezét. Aki először teszi le a kezét, s meggyőzően megmagyarázza, miért gondolja a homlokára rajzolt keresztet zöldnek vagy fehérnek, az lesz az én titkárom.
Miután mindenki megértette az utasításokat, az igazgató leoltotta a villanyt, s a zöld krétával mindhármuk homlokára keresztet rajzolt. A villany felgyújtása után mindhárom kéz egyszerre emelkedett a magasba, s egészen rövid idő után az egyik jelölt, Logika Úr letette a kezét.
- Nagyon ügyes - mondta az Igazgató -. és milyen színű a kereszt az Ön homlokán?
- Zöld, igazgató úr.
Honnan tudta Logika úr a kereszt színét?

Megoldás


23.
Autóverseny
Carnbridge-ből Northyba két mérföldes szerpentin autóút vezet; az út első mérföldje nehéz hegyi úton a Northy feletti magas hegy tetejére visz, s a második mérföldön ereszkedik alá Northyba. Egy neves autóversenyző vállalkozott arra, hogy a rendkívül nehéz terep ellenére 30 mf/ó átlagsebességgel jut el Cambridge-ből Northyba. A felfelé vezető úton, mint ahogy azt a hegy tetején elhelyezkedő megfigyelők konstatálták, csak 15 mf/ó sebességgel tudott haladni, mégis csak alig néhány másodperc késéssel ért Northy városába. Harmadnap temették.
Ugyan miért halt meg?

Megoldás


24.
Hajszálpontos kérdés
Van-e Budapesten két olyan ember, akinek pontosan ugyanannyi hajszála van? (Egy embernek legfeljebb 250.000 hajszála, Budapestnek legalább 1.600.000 lakosa van.)
Lehetséges, hogy több ilyen is van? Legalább hány?

Válasz


Megoldás


25.
A lakoma ára
Caius és Sempronius közös lakomat rendezett. Erre Caius 7, Sempronius pedig 8 tál ételt hozott.
Váratlan vendégként megérkezett Titus is, és egyenlően megosztották az ételt egymás között A Titus által elfogyasztott étel 30 denarius értékű volt, s így Titus ezt mondta:
- A hozott ételmennyiség aránya 7:8, ebben az arányban osztom el a pénzem. - S fizetett Caiusnak 14. Semproniusnak pedig 16 denariust.
Sempronius tiltakozott a pénz ilyen felosztása ellen, és mivel társai nem hallgattak rá, a bírósághoz fordult.
Mi volt a bíróság helyes ítélete?

Megoldás


26.
Lóvásár
Egy farmer lovat vásárolt 60 dollárért. és eladta a szomszédjának 70-ért.
Később rájött, hogy jobb üzletet is csinálhatott volna, ezért kölcsönkért a feleségétől 10 dollárt, visszavásárolta a lovat a szomszédtól 80 dollárért, és eladta a másik szomszédjának 90-ért.
Mennyit keresett az üzleten?

Megoldás


27.
Bölcsek
Három öreg bölcs alszik egy nagy fa alatt. Egy arra járó csintalan gyerkőc mindhármuk homlokára egy piros kört fest, majd kacagva elszalad. Amikor a bölcsek felébrednek, és meglátják egymást, nevetni kezdenek. Egyszer csak azonban az egyik elhallgat.
Miért?

Megoldás


28.
Banán vagy narancs?
A csodakert fáin 25 banán és 30 narancs van. Egy-egy alkalommal két gyümölcsöt veszünk le: ha egyformákat vettünk le, akkor egy narancs nő helyettük; ha különbözőket vettünk le, akkor egy banán nő.
Utolsónak milyen gyümölcs marad?

Válasz


Megoldás


29.
Éhes kannibálok
Történt egyszer, hogy három hittérítő kannibálok fogságába került. A kannibálok, mielőtt felfalták volna őket, lekísérték a folyópartra, hogy megfürödjenek. A hittérítők szembeszálltak az őket kísérő három kannibállal, és megszerezték a csónakjukat. Csakhogy a csónakkal át kellett kelniük a folyón, hogy megmeneküljenek, de a kannibálokat sem hagyhatták felügyelet nélkül. Ha egy hittérítő egyedül marad a parton, miután elment a csónak, azt azonnal megeszik a kannibálok.
Hogyan juthatnak át?

Megoldás


30.
A nagy fogás
Egy horgásztól megkérdezték, hány halat fogott. A talányos felelet így hangzott:
- Húszat reméltem fogni, de ha háromszor annyit fogtam volna, mint amennyit tényleg fogtam, akkor is kettővel kevesebb lett volna, mint ahányat reméltem.
Hány hallal tért haza a horgász?

Válasz


Megoldás


31.
Menekülés a kannibál elől
Van egy tökéletesen kör alakú tó. Épp a tó közepén pancsol egy bennszülött, amikor megjelenik a parton egy kannibál. Ha a kannibál elkapja, megeszi. A vízben a bennszülött sokáig kibírja, de nem addig, amíg a kannibál a parton. Szerencsére a kannibál nem tud úszni, viszont a szárazföldön ugyanolyan gyorsan fut, mint a bennszülött. Viszont a kannibál négyszer gyorsabb a szárazföldön, mint a bennszülött a vízben.
Hogy tud a bennszülött elmenekülni a kannibál elől?

Megoldás