Kenyérsütés |
--------------------------------------------------- |
Mikotoxin gombaméreg a teljes kiőrlésű lisztben | Babaszoba A mikotoxinok a gabonanövényekben lévő Fusarium gombák által termelődnek. A trichotecének közé tartozó DON (deoxinivalenol) toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát. Tesztek --------------------------------------------------- |
Hunland FOOD | Telefon: +36 1 253 5102 Fax: +36 1 253 5103 Mobil: +36 30 702 0435 E-mail: office@hunlandfood.eu 3894 Göncruszka, Szabadság u. 5. Levelezési cím: 2151 Fót, Garabonciás u. 5/2. --------------------------------------------------- |
Doce vita - kenyér | --------------------------------------------------- |
Kovászos kenyér | --------------------------------------------------- |
Kenyér kovásszal és anélkül | --------------------------------------------------- |
Gépi kenyér | --------------------------------------------------- |
Lipóti Pékség | --------------------------------------------------- |
VitaMill | --------------------------------------------------- |
Sikér malmok Tatabánya | Őrlés tehnológiája Bicskei Malomüzem Érsekvadkerti Malomüzem Szekszárdi Malomüzem Nagykáta Tárház Zsákos kiszerelésű lisztjeink: BL-55, BL-65, BL-80, BL-112, TL-50, GL-200 Döntően 50 kg-os, de létezik 25 kg-os kiszerelésű is. --------------------------------------------------- |
Wikipédia: alakor | Legősibb gabonaféle --------------------------------------------------- |
Wikipédia: tönkölybúza | --------------------------------------------------- |
Kukoricadarás amerikai laposkenyér | --------------------------------------------------- |
Hagyományos házi kenyér | --------------------------------------------------- |
Dagasztás nélküli kenyér recept | --------------------------------------------------- |
Pacsni házilag | Finom péksütemény a régi időkből. --------------------------------------------------- |
Dr. Kerekes Pál: Mi mindent esznek nálunk kenyér képében? | MEK --------------------------------------------------- |
Virslis tekert kifli | --------------------------------------------------- |
Ázsia Bt. |
www.ttworld.hu - Négy Égtáj ízei Fűszerek és főzési alapanyagok Bp. Vámház krt 5. (Pipa utca sarok) --------------------------------------------------- |
Atkári Ferencné - Kreatív kalácsok |
Szánter sütötte | Atkáriné Terike kalácsai, kenyerei és egyéb sütései. Míves művészek Így sütöm a kenyeret Videók a kenyereimről, kalácsaimról A tuti jó kenyér Kalászos kenyér --------------------------------------------------- |
Vikorn kenyér | --------------------------------------------------- |
Stromboli | Chef a családban --------------------------------------------------- |
Kenyér receptek | Lepény kenyér /
Kenyérlepény (kenyérlángos) /
Vakaró (bodag, cigány kenyér):Süssünk-fözzünk.huReceptNeked.hu /
Kenyértészta átváltozásai
--------------------------------------------------- |
Calzone | --------------------------------------------------- |
A siker titka a sikér | Őstönköly, --------------------------------------------------- |
Écsy Kft. | Cukrász, gasztronómiai és sütőipari eszközök --------------------------------------------------- |
Ír szódás kenyér! Dagasztani, keleszteni nem kell. | --------------------------------------------------- |
Kifli |
Univerzális éjszakai kifli /
tejes kifli /
békebeli kifli /
ropogós sóskifli /
hókifli VAGYitt --------------------------------------------------- |
Boros Vali "másnapos" kenyere | --------------------------------------------------- |
Tóthné Libor Mária | Limara péksége --------------------------------------------------- |
Dr Kalmár Gergely őstönköly lisztjei | --------------------------------------------------- |
Így készül az igazi házikenyér - Gardenista | Szirka Ízesítés: zakuszka --------------------------------------------------- |
Haulitus Anikó (HVG): Tökéletes házi kenyér | Cserépedényben (Pataki-tál is tökéletes) A cseréptálat használat előtt 1-1,5 órára áztassuk vízbe, és megkelt, formázott kenyeret tegyük cserépedénybe és fedjük be. A megszokottól ellentétben nem előmelegített sütőbe tesszük, hanem akkor kapcsoljuk be a sütőt először csak 120 fokra, amikor a cserépedényt betesszük a sütőbe. Így hagyjuk 45 percig. A forró, párás levegőben a kenyér odabent megkel. Ezután levesszük a fedőt, emeljük a hőmérsékletet 200 fokra és süssük készre a kenyeret. FALUSI KENYÉR 300 g fehér kenyérliszt 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt 1 evőkanál sikér 3 dl langyos víz 4 dkg friss élesztő 2 evőkanál ecet 2 evőkanál zsír 2 teáskanál cukor 2 teáskanál só A langyos vízhez adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Amíg felfut, szitáljuk át lisztet, adjuk hozzá a sikért, és a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, öntsük hozzá a szárazanyagokhoz, keverjünk rajta párt fakanállal, majd elektromos mixerrel, dagasztókarral dagasszuk sima, hólyagos tésztává. Akkor jó, ha egynemű már a tészta, és oldalt elválik az edény falától. Takarjuk le egy ruhával, és meleg, hutamentes helyen hagyjuk duplájára kelni 45-50 percig. Vegyük ki a tésztát, és lisztezett nyújtódeszkán alaposan gyúrjuk át, és formázzuk cipóvá. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra, és hagyjuk kelni további 35-40 percet. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 10 perc után 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. 35-40 percig sütjük. Az utolsó 10 percben a kenyér tetejét kenjük meg meleg vízzel kétszer, 5 perces időközönként, így ropogós lesz a héja. --------------------------------------------------- |
Rusztikus pálinkás kenyér | Burcsaani (GastroGranny) --------------------------------------------------- |
Tonus kenyér | Tonus, a teljes kiőrlésű 100%-ban csíráztatott búzából készült egészséges kenyér. Isaszeg --------------------------------------------------- |
Tudatosvásárló: Liszt kisokos | Kedvenc: BL200 teljes kiőrlésű (??darabos) BL80 RLTK190 teljes kiőrlésű --------------------------------------------------- |
Kenyérlelke Fesztivál | A hagyományosan sütők találkozója Buborékon múlik a jó kenyér III. Kenyérlelke fesztivál Kenyeret sütni egyszerre végtelenül egyszerű és végtelenül bonyolult Kenyérsütésben versengtek a pékségek Kenyérlelke Fesztivál 2017 Megmutatták az igazi kenyér lelkét Országjáró gasztro-konvoj A kenyérnek van lelke --------------------------------------------------- |
Isaszeg környéki malmok | Aszódi Malomüzem /
Szabó Malom Szigetszentmiklós /
Tápió Malom Tápiószele /
Start Malom JánoshidaFB 20 852 8831 /
--------------------------------------------------- |
Ősi gabonák | Tönköly (Triticum) - európaiWikipédia Kamut - egyiptomi gabonaWikipédia ; Chia és quinoa - azték gabona PurPur - etióp gabona Alakor gabona vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) - Kis-Ázsia Wikipédia PurPur kenyér ősi gabonából Mindmegette.hu / Naturprojekt.hu AzÍzlelő.hu --------------------------------------------------- |
Teszt: pékáru | --------------------------------------------------- |
Teljes kiőrlésű kenyér magvakkal ÖSSZETEVŐK: ivóvíz, frissen örölt teljes kiőrlésű búzaliszt, frissen örölt teljes kiőrlésű rozsliszt, 20% magkeverék (lenmag, zabpehely, szezámmag), tengeri só, élesztő. A termékben felhasznált liszt 100%-ban teljes kiörlésü. Nyomokban dióféléket, földimogyorót, szóját, tejet és tojast tartalmazhat. --------------------------------------------------- | |
Csokiszalámi | Klasszikus /olaszos, rumos /
MindMegette 11 /
CookPad 3 /
viszkis --------------------------------------------------- |
Natur Gold - ősi gabonák | Bio élelmiszerek és reformkonyhai eszközök --------------------------------------------------- |
KovászLabor | KovászLabor közösségi FB csoport Ormós Gabriella, a kovászolás egyik szakértője, a KovászLabor online közösségi csoport és blog alapítója, áczi Gergely, a közösség szervezője. Orma Gerilla Pékség --------------------------------------------------- |
Natur Projekt - megújuló hagyomány | Saját kenyér, liszt és müzli Kiegészítők/ elektomos és kézi malmok / kerámia kenyérsütő formák --------------------------------------------------- |
Kovász készítése | Kovász Labor /
NaturProjekt /
Foodyny / MagyarMegmaradásért.hu
1 2 morzsoltka /
HáziSáfrány Kovász rozslisztből YouTube:Mindmegette PékSuli Szabival / MieleFőzőIskola /BorbásMarcsi Györgyi Anikó: Kenyérsütés, kenyérreceptek (pdf) MEK - Remete Farkas László: Magyaros és tájjellegű házi kenyérsütés --------------------------------------------------- |
SokszínűVidék #Kenyér | Samit tudni érdemes... /
ötlisztes kenyér /
praktikák /
banános, áfonyás kenyér /
paradicsomos kenyér /
négy összetevős kenyér
Lemuriai kenyér Toronyi kovászos kenyér Változnak a kenyér összetevői 2017 --------------------------------------------------- |
CookPad - kenyér receptek | roszkenyér /tönkölykenyér --------------------------------------------------- |
Chad Robertson: Tartine kenyér | Kissqkta.blog.hu Tartine Country Bread Chad Robertson receptje - 350 g langyos vizet elkevertem - 100 g aktív kovásszal (BL80 és tk búza felesben), majd - 450 g pásztói bio BL80 kenyérlisztet és - 50 g frissen őrölt tk királybúzát kevertem hozzá (normál tk búzaliszt is jó) - 30-40 perc autolízis után tettem bele 10 g sót és 25 g vizet. Majd 6x30 percenkénti hajtogatás következett. 3 óra múlva gömbölyítettem. 20 perc pihentetés és formázás után lisztezett szakajtóban hűtőbe tettem kb 8 órányira. (24-26 fokon, konyhapulton 3-4 óra, hűtőben 8-12 óra) Sütőlapátra borítottam, tetejét bevágtam és a 260 fokra előmelegített, gőzösített sütőbe, sütőacélra csúsztattam. Rögtön levettem a hőfokot 230-ra. kb 20 percig sült így, majd kiszellőztettem a sütőt és a hőfokot lecsökkentettem 215-re, így sült további kb 20-25 percig. 260 fokra melegítettem a sütőt és az edényt, majd sütőpapír segítségével tettem bele a tésztát. Levettem a hőfokot 230 fokra. 20 percig sült lefedve, majd további 30 percig fedő nélkül. --------------------------------------------------- |
Alexa Christi: Házi kenyérsütés | Kenyér világnapja: okt. 16. BL 80 fehér kenyérliszt, BL 112 félfehér kenyérliszt Pinteres Kovász készítése 1 10 + 4 legjobb kovászos kenyér 12 legjobb svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse) Kovász és kenyér, élesztőmentesen. 1000. bejegyzésem 20 legjobb kovászos kenyérsütés - kovászos házi kenyerek Természetes kovász – kovásznevelés és tartás, lépésről lépésre 20 természetes kovászos péksütemény – zsemle, gyökérkenyér (pain paillasse) baguette, kifli, ciabatta, kalács- házi pékségemből 15 legjobb szendvics zsemle, szendvics kifli, szendvicskenyér házi pékségemből --------------------------------------------------- |
(Fánk) kelesztés | --------------------------------------------------- |
Jénaiban sült gyors kovászos kenyér Boros Vali módra | Hozzávalók: 1 kg liszt 3 dkg élesztő 2 dkg só 6 dl víz 0,5 dl olaj Elkészítése: A sütés előtti estén 40 dkg lisztből, 1 dkg élesztőből és 3 dl vízből galuskaszerű tésztát gyúrunk. Másnap hozzáadunk 60 dkg lisztet, 0, 5 dl olajat, 2 dkg sót, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, és hozzáadunk még 3 dl vizet. Dagasztógéppel vagy kézzel alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet, ez a liszt minőségétől függ. 40 percig kelesztjük. Kilapogatjuk olajos kézzel, jobbról behajtjuk a közepéig, majd balról is, a két végén pedig háromszögbe. Ezt kedvünkre ismételjük, míg szép kenyérformát kapunk: behajtjuk, aztán a végéről feltekerjük, kézzel mindig lelapogatjuk közben. Szép vekni lesz belőle, amit beleteszünk egy jénai tálba. Bemetsszük, majd újból kelesztjük 40 percet. Végül jó alaposan lespricceljük vízzel a kenyeret, de a jénai tetejét is. A kelesztés végén betesszük a tálban a 220 fokra előmelegített sütőbe Mikor szépen pirulgat, úgy 50-60 perc után, levesszük a tetőt, újra lespricceljük egy kis vízzel, majd nagyjából 15 percig sütjük. --------------------------------------------------- |
11 házi kenyér | EGYSZERŰ SZEZÁMMAGOS CIPÓ KOVÁSZOS ROZSCIPÓ >>> ROPOGÓS HÉJÚ CIGÁNYKENYÉR (BODAG) >>> HÁZI KENYÉR DAGASZTÁS NÉLKÜL >>> KRUMPLIS-HAGYMÁS KENYÉR >>> MAGVAS PALEO KENYÉR >>> KOVÁSZOS FEHÉR KENYÉR >>> GYÖKÉRKENYÉR (CIABATTA) >>> FÉLBARNA KOVÁSZOLT KENYÉR >>> MAGOS HÁZI KENYÉR >>> PUHA BURGONYÁS KENYÉR >>> 15 ISTENI HÁZI KIFLI, ZSEMLE, KENYÉR ZSEMLE HÁZILAG >>> EGYSZERŰ SZEZÁMMAGOS ZSEMLE >>> KÉTFÉLE ROZSOS ZSEMLE >>> SAJTOS CSAVART KIFLI >>> HÁZI KIFLI POFONEGYSZERŰEN >>> SAJTOS PINCEKIFLI >>> GYORS HÁZI KIFLI - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>> ROPOGÓS HÁZI BAGETT >>> TELJES KIŐRLÉSŰ BAGETT GYORSAN >>> MEDVEHAGYMÁS KENYÉR >>> EGYSZERŰ HÁZI KENYÉR - DAGASZTÁS NÉLKÜL! >>> ÍRÓS PARASZTKENYÉR >>> HÁZI KENYÉR DAGASZTÁS NÉLKÜL >>> MAGVAS PALEO KENYÉR >>> ZSEMLEKENYÉR >>> 15 ISTENI HÁZI KIFLI, SÓSAN ÉS ÉDESEN - PRÓBÁLD KI MINDET! >>> ÍGY KÉSZÍTS PUHA, FOSZLÓS KIFLIT! >>> KIFLIRECEPTEK >>> A 4 LEGFINOMABB KELT TÉSZTA, AMI NÉLKÜL NEM MÚLHAT EL A HÚSVÉT! >>> ÍGY LESZ TÖKÉLETES A KIFLI: RECEPT ÉS TEKERÉSI TECHNIKA EGY PROFITÓL - KELT TÉSZTA SÓSAN: POGÁCSA, KIFLI, STANGLI >>> --------------------------------------------------- |
Blondie + Rye (Hannah P.) kenyere | blondieandrye Blondie + Rye (Hannah P.) Slinging sourdough on the side (📚📓🍞). Improvisation with baker’s percentage > recipes and discipline, almost always. Ragazze.hu --------------------------------------------------- |
Sütés élesztő nélkül | Szódabokarbónával Sütőporral Kovásszal --------------------------------------------------- |
FB: Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék | SokszínűVidék.hu Szabi-féle kovász --------------------------------------------------- |
MEK - A kenyér | A kenyér és a kalács Lepényfélék --------------------------------------------------- |
SokszínűVidék.hu: a kenyérről | Érdekességek A jó kovász Pékek Világszövetsége 2001-ben elhatározta, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja. Hagyományos kenyérsütés menete, kenyérsütés Székelyföldön Tánczos Erzsébet, egyszerű fehér kenyér EZ KELL HOZZÁ, SEMMI MÁS: 1 kg liszt 2,5 dkg friss, vagy ennek megfelelő (ált. egy csomag) szárított élesztő 1 csapott ek. só kb. 5 dl víz (télen langyos, nyáron hideg) ILYEN EGYSZERŰ AZ ELKÉSZÍTÉSE, IDŐT AZÉRT SZÁNI KELL RÁ: 40 dkg lisztben alaposan elkeverjük az élesztőt (a frisset előbb kevés vízben fel kell oldani), majd 3 dl vízzel elkeverjük, a masszát letakarva hagyjuk állni egy éjszakán át, vagy 8-12 órát. Minél tovább áll, annál jobb lesz. Ez a kovász. 8-12 óra múlva a kovászhoz adjuk a hozzávalókat, és jó alaposan kidagasztjuk a tésztát, legalább 15-20 percen át, de minél tovább dagasztjuk, annál jobb minőségű lesz a kenyér. A technika ebben nagy segítség, de a kézi dagasztásnal is van hangulata. Konditerem hangulata is, ez kétségtelen, de legalább helyben van... Ezután jó kétszeresére kelesztjük a tésztát. Gyengéden átgyúrjuk, kétfelé vesszük, cipókat alakítunk ki belőlük, majd újra kétszeresükre kelesztjük őket. Közben előmelegítjük a sütőt, és a cipókat addig sütjük magas hőfokon, amíg ropogós pirosak nem lesznek, aljukat és tetejüket megütögetve pedig kongó hangot hallatnak. Tanácsok: Ehhez a hagyományos fehér kenyérhez a legjobb a BL80-as liszt, de jó hozzá a finomliszt is, ha kilogrammonként egy púpozott evőkanál sikért is adunk. --------------------------------------------------- |
Bögrés vajas zsömle (Szentkirályi És Szentkirályi) | Hozzávalók - 50 dkg fehér liszt (ez körülbelül 4 bögre) - 1 bögre langyos tej és egy pici, ha szükséges (2,5-3 dl) - 1 evőkanál kristálycukor - 2 kis csomag száraz élesztő (2*7 gramm) - 1 tojás - 5 dkg olvasztott vaj (fél kocka) vagy Rama - 2 teáskanál só - plusz egy tojás felverve a tetejére kenéshez Elkészítése - Egy tálba beleütöm a tojást (dagasztógépet használok), beleteszem a cukrot , sót és az előmelegített tejet a vajjal vagy margarinnal. - Jól felverem, habosítom kicsit 2-3 percig. - Utána az élesztős lisztet beleszitálom, majd 10 percig dagasztatom. - Hagyom benne a tésztát 20-30 percig kelni, amikor elindul felfelé már jó. - A kész tésztát 8 részre osztom formázom, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. - A tetejét lekenem egész felvert tojással, és mehet a hideg sütőbe! - 200 fokon légkeveréssel 18 perc alatt készen van. Lehet többféleképpen formázni zsemle, kifli, fonott kalács, bucinak is. Ha 2 zsemléből 1-et csinálunk, ugyanúgy megsül. --------------------------------------------------- |
Easy Sourdough Baguettes for Beginners [Video] | Bagett kezdőknek Recipe 495g All-Purpose Flour 305g Water 11g Salt 100g White Starter @ 100% hydration (50g all-purpose flour and 50g water) Baker’s Percentages (for final dough) 100% All-Purpose Flour (9% prefermented) 65% Water 2% Salt --------------------------------------------------- |
Marton János szakács | Egyszerű bagett
Hozzávalók 5 db-hoz: 1 kg liszt/BL-55/ 1 dl olívolaj/vagy étolaj/ 7 dl víz 1 ek só 1,5 dkg friss élesztő vagy 1/2 tasak szárított élesztő 10 dkg darált tökmag 2 ek medvehagyma pesto Ha tepsin vannak a tészták ,akkor pár csepp vízzel lefröcsköljük és 5 percig hagyjuk állni.Ezután sütőbe rakjuk őket és 220°-on 23-25 percig sütjük.Közben a sütési idő felénél megfordítjuk a tepsit,hogy egyformán süljön. Klasszikus hamburgerzsemle Házi fonottkalács Vatruska Sajtos kifli --------------------------------------------------- |
Berlinger Haus edények | Home Impex Ltd. Cikk: Edényvarázs.hu --------------------------------------------------- |
Bagett olívával, fokhagymával | Zirig Árpád, Táfelspicc --------------------------------------------------- |
Rozmaringos kenyér | "Év kenyere 2020" - Hel Pékség Kft. – Szász Krisztián és Horváth Zoltán által bemutatott – Rozmaringos burgonyás cipója Origó.hu / CookPad.com / GasztroABC.hu --------------------------------------------------- |
Magyar Pékszövetség | --------------------------------------------------- |
Nagyi titka | Termékek, házi pékség Receptek Imádunk sütni Süti klub FB --------------------------------------------------- |
KovászShop - szakajtók, lisztek és kenyérsütés eszközei | KovászShop Kft. 2527 Máriahalom, Pataksor u. 5. Komárom megye --------------------------------------------------- |
Sonkás, sajtos pogácsa - kelesztés nélkül | Hozzávalók: A TÉSZTÁHOZ 40 kg liszt 25 dkg vaj 2 dl tejföl 2.5 dkg élesztő 15 dkg sajt 10 dkg sonka 2 teáskanál só A TETEJÉRE 1 db tojássárga Előkészítési idő: 20 PERC Elkészítési idő: 25 PERC A sajtot reszeld le, a sonkát pedig vágd kis darabokra. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a tejfölt, az élesztőt, a vajat, a sót, a sonkát és a sajtot. Gyúrd össze, majd amikor sima, rugalmas a tészta, rakd lisztezett felületre, és nyújtsd két centi vastagságúra. Szúrd ki tetszőleges formájú kiszúrókkal. Rendezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra. Verj fel egy tojást, és kend le vele a pogácsák tetejét. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd 20 perc alatt szép pirosra. Ha túl gyorsan sülne a tészta, tégy rá sütőpapírt. Hasonlóan egyszerű a krumplis pogácsa is. Ez a leggyorsabb, kelesztés nélküli változa. --------------------------------------------------- |
Krumplis pogácsa - kelesztés nélkül | Hozzávalók 10 adaghoz: 500 gramm krumpli 250 gramm vaj 250 gramm liszt 1 evőkanál só 1 darab tojás Előkészítési idő: 1 óra Elkészítési idő: 20 perc A főtt krumplit áttörjük, hagyjuk kihűlni, majd elmorzsoljuk a vajjal, liszttel és sóval, és tésztát gyúrunk belőle. Becsomagoljuk, hogy ki ne száradjon. Két-három órát pihentetjük a hűtőben, majd sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, lekenjük a felvert tojással, és 200 fokosra előmelegített sütőben megsütjük. --------------------------------------------------- |
Sóbors.hu - kenyerek | Bundás kenyér Olivás ciabatta Kovászos kenyér Krumplis kenyér Kenyér bevágása Bodag stb. --------------------------------------------------- |
Garat Malom Webáruház | 7700 Mohács, Kossuth Lajos utca 72. Királybúza A közönséges lisztekhez képest a királybúzából készült lisztek fehérjetartalma nagyságrendekkel magasabb, aminosav összetétele jóval kedvezőbb, ezért szervezet számára könnyen felismerhetővé válik. A hagyományos lisztek esetében megszokott hófehér színtől eltérően a királybúzából készült lisztek színe sárgásabb, ami a búzában természetes módon meglévő karotin festékanyagoknak köszönhető. Ezeknek a liszteknek ízük van. Kamut A közönséges búzához képest 20-40%-kal több fehérjét tartalmaz. A héjában, illetve a magbelsőben élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint találunk. Kiváló E-vitamin-, riboflavin- (B2-vitamin), niacin-, tiamin- (B1-vitamin), magnézium-, cink-, vas-, és szelénforrás. A kamutlisztnek gyönyörű sárgás színe van,- szemben a többi fellelhető liszttel- melyet a magas karotin tartalmának köszönhet. Felhasználható kenyerek, pékáruk sütéséhez vagy akár tésztakészítésre is. Utóbbi tojás nélkül is sikeres lehet a kamut jelentős sikértartalma miatt. Mivel glikémiás indexe alacsony (GI: 45), a belőle készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek, diétázók étrendjébe. Lassú a felszívódása, kedvező hatással van az immunrendszerre, könnyen emészthető, alkalmas a gyomor problémákkal szenvedők részére is. Segít a májnak a méregtelenítésben. Tönköly A tönkölybúza fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Tartalmaz egy olyan aminosavat, ami emeli a szervezet szerotonin szintjét, így boldogító gabonaként is számon tartják. Vitamin és ásványi- anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin –csoport (a B12-vitamin kivételével). Rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre. Lisztjéből fantasztikus, tömör és hosszan elálló kenyerek, péksütemények készíthetők. Nagyon finom a tönkölypogácsa, tönkölylisztes galuska is. --------------------------------------------------- |
Tápió-Malom KFT | dr. Grehem / graham liszt --------------------------------------------------- |
Startlap - kenyér | --------------------------------------------------- |
Kovász készítése YT | Kovász készítése (abszolút kezdőknek!!!!) - lépésről lépésre:
1 /
2 /
3 /
--------------------------------------------------- |
Ízletes TV - | Youtube /
Instagram Banános-nutellás kifli Hozzávalók tésztához: vaj - 200 g liszt - 500 g tojás - 2 db cukor - 100 g sütőpor - 5 g tejföl - 50 g töltelékhez: banán - 2 db nutella - 100 g porcukor - 10 g Sütőben 180°C 15 percet Hűtőben 30 percet Tepsi mérete 32 X 32 cm Ha a két tojás helyett 1 banánt használsz még finomabb lesz. 2 közepes tojás = 1 banán (lehet használni bármilyen tojásos receptnél aki tojás érzékeny. De itt pont az íze is földöbja --------------------------------------------------- |
TT konyhája - Crescent roll | Házi vajas kifli Recept: - 50 dkg finomliszt (BL55) - 5 dkg lágy vaj vagy margarin - 2,5 dkg friss élesztő ( porélesztővel 7g) - 3 - 3,5 dl langyos tej körülbelül - 1,5 teáskanál só körülbelül - 1 evőkanál cukor - 1 tojás a kenéshez vagy csak tejjel lekenni Sütés: alsó + felső 200 fok 20 perc --------------------------------------------------- |
Zöldbolt - Az Online Ökoáruház | Pásztói Bio Malom termékei --------------------------------------------------- |
Pásztói Júlia Bio Malom | Bio lisztek búzából, tönkölybúzából, rozsból Lisztkeverékek, lisztspecialitások Bio magvak, pelyhek, töretek Bio kenyerek élesztő mentes --------------------------------------------------- |
Vad-Kovász Suli | FB Vadkovász suli Kovász-varázs --------------------------------------------------- |
Szabó Hengermalom Kft - Szigetszentmiklós | Lakossági csomagküldés Lisztjeink - Lisztek jelölései - Tönkölydara - Tönköly teljes őrlésű - Tönköly fehérliszt - AD étkezési búzadara - Teljeskiörlésű liszt - BFF 55 kétszerfogós rétesliszt - BF egyszerfogós rétesliszt - BL 112 félfehér kenyérliszt - BL 80 fehér kenyérliszt - BL 55 finomliszt Sütési ötletek - Tökölydarából készült gyümölcsös "fantázia" - Pite tészta - Barna tönkölypogácsa - Sajtos pogácsa tönkölylisztből - Tönkölyös kenyér - Fehér tönkölykenyér - Barna tönkölykenyér - Graham-kenyér - Hagyományos házikenyér - Házi krumplis kenyér --------------------------------------------------- |
Lepénykenyér | Mexikói tortilla / indiai naan / olasz piadina / olasz focaccia / pita --------------------------------------------------- |
Blundel tészta | --------------------------------------------------- |
HAPPY HARVEST Teljes kiőrlésű búzaliszt | Aldi 139 Ft/kg (2021.05.22-én) Tápanyagok 100 g termékben Energia 1421 kJ (339,4kcal) Zsír 2,7g amelyből telített zsírsavak 0,8g - 2% Szénhidrát 60 g - 12, % amelyből cukrok 0,2 g Rost (g) Fehérje 11,7 g - 12% Só (g) 0 - 0% Forgalmazó adatai: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. --------------------------------------------------- |
Babakenyér | --------------------------------------------------- |
Mindmegette.hu - Calzone (töltött pizza) készítése | Nosalty.hu Eredeti nápolyi calzone Tündér Kert (Rácz Rita) / YT Tészta: 1 kg kenyérliszt 6 dl langyos víz 2 csomag élesztő 1 evőkanál só 2 evőkanál cukor 1 dl olívaolaj Szósz: 1 konzerv jó minőségű paradicsom só, bors ízlés szerint oregánó 1 gerezd fokhagyma kevés olívaolaj Belevalók: csipekegomba pisztáciás mortadella szárított paradicsom ízlés szerint kemény sajt bivaly mozzarella bazsalikom levél --------------------------------------------------- |
Kálci recept - kiflik, kenyerek, zsemlék | Fokhagymás kifli Vajas kifli Éjszakai kelesztésű békebeli kifli Kürtőskalács tölcsér csokipudinggal töltve Édes péksütemények Sós péksütemények Kovászolás --------------------------------------------------- |
Zenker kenyérforma 26,5 cm | --------------------------------------------------- |
Kenyér-, pizzasütés sütőacélon és sütőkövön | pizzakő, pizza és kenyérsütő kerámialap 40x30x2,5 cm gránitlap sütőacél sütővas öntöttvas lap https://www.pizzavas.hu/ --------------------------------------------------- |
Fél Órás Kakaós Csiga - Craftlog | tésztához: 4 bögre liszt (50 dkg liszt +egy kicsi) 5 ek cukor 2.5 g élesztő 12 g sütőpor 1 ek puha vaj (ráma) 2ek tejföl 1 db egész tojás 0,75 bögre tej töltelékhez: 4 ek holland kakaópor 7 ek cukor 10 g vaníliás cukor 5 dkg vaj (ráma) 1 A sütőt bekapcsoljuk 200 C-ra. A bögrében meglangyosítjuk a tejet. Beletesszük a cukrot, elkeverjük. Majd az élesztőt belemorzsoljuk. Elkeverjük. Felfuttatjuk. 2 A többi hozzávalót kimérjük egy tálba. Beletesszük a felfutott élesztőt. Kicsit lágy tésztát kapunk. Tegyünk hozzá még lisztet, hogy jól nyújtható legyen. 3 Kinyújtjuk a tésztát 1 cm vastagra. A vajat felolvasztjuk. 4 A kakaóport a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. 5 A tésztát lekenjük az olvasztott vajjal. Rászórjuk a kakaós cukrot. Majd a maradék vajjal lelocsoljuk. Nem baj, ha nem kerül minden hova. 6 Hosszabbik végéről feltekerjük, szorosan. 2-3 cm vastagra szeleteljük. 7 Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük. Nem kell lekenni tojással. Majd kb. 10-15 percig sütjük. Sütőtől függ. Szép fehér, barnás színe lesz. Sütés után porcukrozzuk. --------------------------------------------------- |
Pizzakő, sütővas, pizzasütő lap - mint egy igazi olasz pizzériában | igazipizza.hu Nagy Zoltán, Székesfehérvár www.kalyhasbolt.hu https://www.kalyhasbolt.hu/pizzako-pizzavas-pizzalapat-kenyersutes-pizzasutes A pizzakő és a kenyér és pizzasütő vas is alkalmas kenyér, valamint pizzasütésre is. --------------------------------------------------- |
Villámgyors tejes kifli | Hozzávalók 8 darabhoz: 35 dkg finomliszt 2,5 dl langyos tej 2,5 dkg friss élesztő 2,5 dkg olvasztott vaj 1 csapott teáskanál kristálycukor 1 enyhén púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint) + a tetejére 2 evőkanál tej Elkészítés: 1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, melybe beletesszük a cukrot. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül az olvasztott vajat és pár perc alatt bedagasztjuk. (Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk - pici liszttel vagy vajjal korrigáljuk, ha nem megfelelő a tészta állaga.) Nem kell keleszteni! 2. Két egyforma cipóra osztjuk, kinyújtjuk az egyiket kör alakúra, 4 egyenlő háromszögre osztjuk és egyenként még mindegyiket tovább nyújtjuk őket, amilyenre csak lehet. Szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk. A másik cipóval is ugyanígy járunk el, tehát 8 db kiflit kapunk. Sütőpapíros tepsibe tesszük őket. 3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütés programon, a sütő aljába pedig teszünk egy kis tepsi vizet. 4. A kifliknek elég csak annyi ideig kelniük, amíg a sütő belemelegszik, majd a tetejüket lekenjük tejjel és kb. 22-25 perc alatt aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - ha szép aranybarna a színe, akkor már biztos megsült.) --------------------------------------------------- |
Sütőforma tapadásmentes bevonattal | Zurrichberg püspökkenyér forma tapadásmentes márvány bevonattal NAVA Duboko kerek tepsi tapadásmentes bevonattal, szénacél, 6 x 36 cm Berlinger Haus My Bronze Pastry Cook kenyérsütő forma tapadásmentes bevonattal, bronz WESTMARK 3293 Tepsi kenyérsütéshez, 22-35 cm --------------------------------------------------- |
ÍzletesTV - kifli | Hozzávalók: liszt - 7 bögre tej - 1 bögre víz - 1 bögre olaj - 1 bögre tojás - 2 db élesztő - 10 g só - 1 kiskanál szezámmag - 200 g vaj - 100 g méz - 50 g víz - 150 ml sajt - 200 g KELNI 2 ÓRÁT SÜTŐBEN 180 °C/25 percet Tepsi mérete 40 cm x 35 cm 1 cup(bögre)/csésze= 128g; 240ml ÍzletesTV YT https://www.youtube.com/c/%C3%8DzletesTV / FB https://www.facebook.com/izletestv/ / Int. https://www.instagram.com/izletes.tv/ --------------------------------------------------- |
Kukoricaprósza | Nosalty.hu https://www.nosalty.hu/recept/zalai-kukoricamale-kukoricaprosza-5 Kőeccerű.hu https://koecceru.hu/receptek/kukoricaprosza-edesen-vagy-sosan --------------------------------------------------- |
Wikipédia - erjedés vagy erjesztés, idegen szóval fermentálás vagy fermentáció | Király Ágnes - FerMentor Blog https://fermentor.blog.hu/ FerMentor Műhely Facebook-csoport https://www.facebook.com/fermentorblog/ alapítója. --------------------------------------------------- |
Tartine kenyér - kovászos kenyér | HVG könyv - CHAD ROBERTSON: Tartine kenyér https://hvgkonyvek.hu/konyv/tartine-kenyer A tökéletes kovászos kenyér titka a világ leghíresebb pékségéből „A kovászolás alapkönyve. Kezdő otthonsütőktől a kalandvágyó pékekig bárki talál benne hasznos tudást és új ötleteket. A morzsamentő recepteket pedig különösen értékelem.” Ormós Gabriella (Jenői Pékség; KovászLabor) Szabadfi Szabolcs (Szabi a Pék) --- BoldogBriós.hu https://www.boldogbrios.hu/tartine-kenyer/ MagyarKonyhaOnline.hu https://magyarkonyhaonline.hu/cikkek/igy-konnyu-jo-kenyeret-sutni --------------------------------------------------- |
Seregély Mirtill ütőfás mézeskalács készítő | YT: 1 2 FB Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület Woohoo.hu Mézeskalács ütőfák Recept: Hozzávaló 550 gr finomliszt (szitálva) 250 gr vegyes virágméz 100 gr porcukor (szitálva) 1 egész tojás és 1 sárgája Fél teáskanál szódabikarbóna (liszthez szitálva) 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbér, fél teáskanál szegfűszeg (őrölt) A mézet felmelegítem, belekeverem a vajat, 10 perc hűlés után a tojásokat is. A száraz anyagokat szitálom, alaposan összekeverem, hozzáadom a mézes masszát, összegyúrom, zárt edényben néhány órán át hűvös helyen pihentetem. A pihentetett és átgyúrt tésztát 4–7 mm vastagságúra nyújtom. Formázás után a sütiket papírral bélelt sütőlapra helyezem, 150–180 fokon, alul-felül sütésen sütöm, amíg szép színe nem lesz. A sütési idő a tészta vastagságától függően 10–14 perc. --------------------------------------------------- |
Szmeló Judit, népi iparművész - mézeskalács | Woohoo.hu 60 darab mézeskalácshoz: 80 dkg liszt(BL55) 30 dkg porcukor 5 dkg margarin vagy vaj 4 egész tojás 4 evőkanál méz 1 evőkanál szódabikarbóna 1 evőkanál mézes fűszerkeverék Elkészítés Dolgozzunk szobahőmérsékletű alapanyagokkal. A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát szitáljuk át, hogy szép, homogén tésztát kapjunk majd. A mézet melegítsük meg, de ne forraljuk, ebbe keverjük a zsiradékot. Ha a keverékünk már kissé visszahűlt, beleüthetjük a tojásokat. Végül a száraz és nedves hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze, majd pihentessük a tésztát – a türelmetlen háziasszonyok legalább fél órát, a ráérősebbek akár egy egész éjszakát. Amikor nekiállunk nyújtani a tésztát, dolgozzunk kisebb adagokkal, könnyebb és élvezetesebb lesz vele a munka. Szakítsunk egy nagyobb gombócot az előkészített tésztából és engedjük, hogy átjárja a kezünk melege. Akkor jó a tészta, ha puha, fényes és selymes tapintású. Ilyenkor már lisztezhetjük is a gyúródeszkát és nyújtsuk a mézes tésztát 3 mm vékonyra. Aggodalomra nincs ok! A tésztában ott a térfogatnövelő hozzávaló, a szódabikarbóna, amitől a formák teltebbek és magasabb lesznek a sütés során. A mézeskalácsokat 180 fokos sütőbe rakjuk és 6-7 perc alatt készre sütjük, majd a sütőből kivéve, még melegen lekenjük tojással. Miután kihűlt, cukormázzal írókázhatjuk vagy teríthetjük. Készíthetünk belőlük ünnepi asztaldíszt, karácsonyi dekorációt vagy térbeli alkotásokat is, például házikót. YT --------------------------------------------------- |
Kalács és kenyér sütőforma ILAG-bevonattal | MagyarKonyhaOnline.hu Mérgező bevonat: teflon, alumínium, alufólia, vörösréz, sérült kerámia bevonat Biztonságos bevonat: öntöttvas, üveg, rozsdamentes acél, 100%-os kerámia bevonat, TVS kerámia bevonat - ezt a fajta bevonatot kizárólag a svájci Ilag cég gyártja. A bevonat készítésénél nagy figyelmet fektetnek a technológia teljes körű betartására, a bevonat vastagságra, az alkalmazott hőmérsékletre és a magas fokú minőség ellenőrzésre. A nem megfelelő vastagágban és hőmérsékleten felvitt kerámia bevonat csak rövid ideig képes ellátni feladatát, könnyen megsérülhet és a tapadásmentes réteg lekophat, elválhat a felületről. A gyártási folyamat során, nem használják a teflon bevonatoknál alkalmazott mérgező perfluoroktánsavat, a legalacsonyabb káros anyag kibocsátására törekednek, ami energia megtakarítást és alacsonyabb szén-dioxid kibocsátását jelent. --------------------------------------------------- |
Svájci gyökérkenyér / Pain paillasse | Hozzávalók 2 kenyérhez: 50 dkg kenyérliszt (BL80) 2 púpos kk só 4 dl víz 2 dkg friss élesztő 1 tk cukor 3 ek olaj Egy nagy tálba öntjük a lisztet, a sót. A meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, elkavarjuk, és a liszthez adjuk az olajjal együtt. Egy fakanál segítségével átkavarjuk, nem szükséges dagasztani, csak épp addig kavarni, míg a liszt átnedvesedik. Letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órát pihenni. Egy elég lágy masszát kapunk. Erősen lisztezett felületre borítjuk. Két, közel egyforma részre osztjuk. Egyenként ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyomkodjuk lisztes kézzel. A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük. Mindkét vége felől ellentétes irányba megcsavarjuk, ettől kapja majd a jellegzetes formáját. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük. Kb. 20 percet hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik. A sütőbe célszerű egy vízzel teli edényt helyezni, így lesz a kenyérnek ropogós héja. A kenyérkéket lespricceljük vízzel. A bemelegedett sütőben 200 fokon 45 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. --------------------------------------------------- |
Piszkei Öko Kft. - bio malom és péküzem, Lábatlan | MOM Bio piac 1124 Budapest, Csörsz utca 18. Tudástár Egyik legösszetettebb energiaforrásunk: a ZAB Kenyérsütés fizikája és kémiája https://piszkeioko.hu/tudastar/blog/a-sulo-kenyer-titkai.html Fogyókúra rozzsal, csodaszerek nélkül! A glutén és a sikér ugyanaz Teljesőrlésű lisztek tesztelése --------------------------------------------------- |
Lengyel bagel - lyukas zsemle, Amerika kedvenc péksütemény | Sóbors.hu https://sobors.hu/receptek/bagel-recept/ Mindmegette.hu https://www.mindmegette.hu/bagel-peksutemeny-fozott-peksutemeny-lyukas-zsemle-50297/ CookPad.com https://cookpad.com/hu/receptek/1924061-bagel-recept-lepesrol-lepesre YT Nosalty https://www.youtube.com/watch?v=-EYFzlGMiNQ LazarChef https://www.youtube.com/watch?v=EGGqbJg7PB8 --------------------------------------------------- |
Calzone, töltött pizza - TunderKert.blog | YT TunderKert.blog https://www.youtube.com/watch?v=Qnc4g0ZVG1c Nosalty.hu 1 https://www.nosalty.hu/recept/calzone 2 https://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/pizza/calzone? Mindmegette.hu https://www.mindmegette.hu/igy-keszul-a-tokeletes-calzone-toltott-pizza-53612/ YT https://www.youtube.com/watch?v=BbULBDLib6c YT Zita https://www.youtube.com/watch?v=UTEZzHZGKFs --------------------------------------------------- |
Cookpad - ravioli receptek | https://www.klarstein.hu/Ravioli-formak-3-darabos-szett-3-meretben-kerek-es-negyzet-alaku-fem-bambusz.html Töltött tészta készítő forma. https://kutyubazar.hu//9727-toltott-teszta-ravioli-keszito-forma.html 37 lyukú ravioli készítő https://malaja.hu/termek/37raviol/ --------------------------------------------------- |
Detki Almárium | Heves megye
Termékeink: olajok, magvak, őrlemények, magkrémek, lekvárok, szörpök, csatni --------------------------------------------------- |
Régi és új étkek, mai ízek - Feri és András receptjei | Levesek, húsok és halak, sós és édes szenvedélyek, házi pékség, nemzetek konyhája, egészség, vega és tészta, tartósítunk, szabadban láttuk, főztük --------------------------------------------------- |